Câți bani au plătit românii pentru vacanța de Paște. Destinațiile europene rămân preferatele românilor pentru această perioadă

România se menține și anul acesta în topul destinațiilor către care se va zbura de Paște, semn că diaspora revine acasă de sărbători. Prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors în perioada vacanței de Paște a fost de 246 de euro. Pe de altă parte, românii au profitat de mini-vacanța de Paște și pentru a călători în afara țării. Destinațiile europene rămân preferatele românilor pentru această perioadă.
Alina Costache
14 apr. 2025, 15:24
Câți bani au plătit românii pentru vacanța de Paște. Destinațiile europene rămân preferatele românilor pentru această perioadă

Paștele rămâne în continuare o perioadă aglomerată pentru călătorii, mulți români plecați în străinătate aleg să se întoarcă acasă, potrivit celui mai recent studiu Vola.ro.

Pe de o parte, analiza asupra călătoriilor de Paște arată dorința de a veni în țară a românilor din diaspora, care intenționează să petreacă la destinație între una și două săptămâni, și pe de altă parte, arată tendința românilor de a descoperi destinații noi și atipice.

Cu toate că destinațiile clasice din Europa rămân în continuare populare, orașe precum Baku, Belgrad și Stockholm, reflectă deschiderea românilor față de noi destinații.

Citește și: Minivacanța de primăvară 2025. Huzur pentru bugetari, două serii de zile libere de Paşte şi 1 Mai

 

Românii din diaspora revin acasă de Paște. București, Iași și Cluj-Napoca sunt aeroporturile preferate pentru zborurile spre România

Ca în fiecare an, mii de români din diaspora revin în țară pentru a-și petrece Paștele alături de familie. Conform datelor Vola, 64% dintre rezervări au fost făcute pentru o singură persoană și cele mai multe bilete au avut ca destinație România, ceea ce confirmă că românii care locuiesc în străinătate aleg să revină acasă de Paște. În topul orașelor spre care aceștia vor zbura se regăsesc București, Iași și Cluj-Napoca.

În paralel, românii din țară au considerat că această mini-vacanță este o oportunitate perfectă pentru o călătorie în afara țării. Și în acest an apetitul pentru călătoriile externe a rămas ridicat, iar zborurile către orașele din Europa s-au bucurat de o cerere substanțială. Orașe precum Bruxelles, Paris, Milano, Londra sau Roma se află și anul acesta în topul preferințelor românilor pentru vacanța de Paște.

O noutate față de anii anteriori este interesul crescut pentru orașe atipice, precum Baku, Belgrad, Kos, Stockholm, Perugia, un semn că preferințele de călătorie ale românilor devin tot mai variate. De asemenea, în 2025 s-au remarcat și alte destinații noi în topul căutărilor, precum Abu Dhabi, Istanbul sau Tel Aviv. Turcia a atras atenția călătorilor în mod special, mai ales că în curând se va împlini un an de când a devenit accesibilă românilor doar cu cartea de identitate.

Citește și: Când sunt Rusaliile în 2025. Românii vor avea o nouă minivacanță

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.

Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău – Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București – Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena – București.

Românii care au ales să petreacă Paștele în afara țării s-au organizat din timp, astfel au ales să-și rezerve zborurile încă de la începutul lunii martie, pentru a profita din plin de mini-vacanța din perioada joi–luni. Cei mai mulți români și-au rezervat biletele de avion cu o lună  înainte de plecare, iar 30% dintre rezervări au fost făcute cu 2-3 luni în avans.

Totodată, majoritatea românilor au ales opțiunile de zbor accesibile, 67% dintre pasageri au optat  pentru companiile low-cost, precum Wizz Air sau Ryanair. În schimb, 18% dintre români au preferat zborurile combinate, iar 14% au ales companiile de linie, precum Tarom sau Lufthansa.

Durata medie de ședere a vacanței de Paște este de aproximativ 10 zile, marcând o creștere față de anul trecut, când media era de 8 zile. Acest lucru sugerează o tendință a românilor de a petrece mai mult timp alături de familie sau de a opta pentru vacanțele mai lungi, în locul city-break-urilor.

Mai mult, țările cu comunități mari de români, precum Marea Britanie, Spania, Franța și Italia, au vacanțe școlare în a doua sau a treia săptămână a lunii Aprilie, iar acest lucru a contribuit la prelungirea perioadei de ședere  în țară față de anii anteriori, când Paștele Catolic nu coincidea cu cel Ortodox.

Pe de altă parte , în ciuda sejururile mai lungi din acest an, se observă o preocupare din ce în ce mai mare pentru optimizarea costurilor. Opțiunea de adăugare a bagajului de cală a scăzut cu 41% față de anul trecut, iar serviciul Priority a înregistrat o scădere de 22%. În schimb, 8% dintre românii au ales opțiunea de locuri alăturate, acest serviciu înregistrând o creștere de 23% în comparație cu anul 2024.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte