Câți bani bagă în buzunar președintele Franței, Emmanuel Macron, pe lună! Fluturașul de salariu a fost făcut public

Salariul președintelui Franței a fost făcut public încă din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, când era fixat la 21.300 de euro net lunar (2007-2012). În timpul mandatului lui François Hollande, această sumă a fost redusă cu 30%. Acum, Macron a fost forțat de împrejurări să își publice venitul.
Filip Stan
19 mai 2024, 16:12
Câți bani bagă în buzunar președintele Franței, Emmanuel Macron, pe lună! Fluturașul de salariu a fost făcut public
Câți bani bagă în buzunar președintele Franței, Emmanuel Macron, pe lună! Fluturașul de salariu a fost făcut public

Emmanuel Macron a fost obligat să facă public salariul lunar pe care îl câștigă ca președinte al Franței, potrivit 7sur7. Deși remunerația șefului statului era cunoscută anterior, publicarea acestei fișe de salariu este un eveniment fără precedent, relatează presa franceză.

Citește și: Macron a stricat prietenia cu Putin şi avertizează: „Dacă Ucraina pierde războiul, Rusia va amenința România și Moldova”

Documentul cu detaliile salariale ale președintelui Franței, în format PDF, a fost publicat pe madada.fr, ca răspuns la o cerere formulată de fostul jurnalist Xavier Berne. Documentul conține două fișe de salariu, una pentru decembrie 2023 și alta pentru ianuarie 2024, în care sunt menționate sumele de 14.523,94 euro și, respectiv, 14.586,32 euro net. Este indicată și adresa „angajatorului”: „Presidence de la République, 55, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris”. Deși unele elemente confidențiale au fost acoperite, informațiile principale sunt clare, relatează Libération.

Salariul președintelui Franței a fost făcut public pentru prima dată în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy. Fixat la 21.300 de euro net lunar în acea perioadă (2007-2012), salariul a fost redus cu 30% sub mandatul lui François Hollande. Venitul este impozabil și indexat conform acelorași reguli aplicabile înalților funcționari publici, cum ar fi prim-ministrul, miniștrii, deputații și senatorii, reamintește BFMTV. Conform fișei de salariu, Emmanuel Macron primește 16.039,71 euro brut, constând într-un „salariu de bază” de 12.457,10 euro, o „indemnizație de funcție” de 3.207,70 euro și o „indemnizație de ședere” de 373,71 euro.

Obținerea acestor informații a fost un proces dificil. În 2020, Lucie Sponchiado, cercetător la Observatorul de Etică Publică, a făcut o cerere similară, care a fost respinsă de cabinetul Elysée, în ciuda legii franceze ce garantează dreptul cetățenilor de a accesa documentele administrative: „Orice persoană poate obține comunicarea documentelor deținute de o administrație în cadrul activităților de serviciu public, indiferent de forma sau suportul acestora”. Această cerere a dus la un proces în contencios administrativ, câștigat doi ani mai târziu. Recent, cererea lui Xavier Berne a primit răspuns în doar două luni, conform 7sur7.

Citește și: Emmanuel Macron susţine că soţia sa nu este o femeie transgender: „Lupta feministă nu este doar o luptă a femeilor, ci este deopotrivă o luptă a bărbaţilor”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!