Câți bani câștigă un psiholog în România. Salariile sunt extrem de atractive pentru tinerii care vor să se apuce de facultate

Mulți absolvenți de psihologie își doresc să își deschidă propriile cabinete individuale de consiliere psihologică, dar unii optează să lucreze în instituții publice, organizații non-guvernamentale sau spitale private. Câți bani câștigă psihologii în România.

12 mart. 2024, 23:33
Câți bani câștigă un psiholog în România. Salariile sunt extrem de atractive pentru tinerii care vor să se apuce de facultate
Câți bani câștigă un psiholog în România. Salariile sunt extrem de atractive pentru tinerii care vor să se apuce de facultate

Care sunt salariile psihologilor în România. Mulți absolvenți de psihologie își doresc să își deschidă propriile cabinete individuale de consiliere psihologică, dar unii optează să lucreze în instituții publice, organizații non-guvernamentale sau spitale private.

Citește și: Cresc salariile din asistență socială și sănătate. Anuțul ministrului Muncii: „Misiunea lor nu este deloc ușoară și trebuie răsplătită corect”

Informațiile privind salariile psihologilor din unitățile medicale și de asistență socială din România au fost făcute publice în cea mai recentă Ordonanță de Urgență a Guvernului, care reglementează creșterile salariale în domeniul sănătății.

Conform documentului publicat în Monitorul Oficial, salariile nete de bază ale psihologilor din unitățile sanitare și clinice, precum și din compartimentele UPU ale spitalelor sau din unitățile de asistență socială, au fost dezvăluite.

În urma modificărilor aduse de Ministerul Sănătății la grilele salariale din policlinici, spitale și unități de asistență socială, psihologii beneficiază de creșteri salariale de aproximativ 600-700 de lei la salariul net de bază. De exemplu, un psiholog principal din unitățile clinice din România câștigă aproape 7.000 de lei în martie 2024 și se preconizează că va ajunge la 7.600 de lei net în luna iunie a aceluiași an.

Un psiholog specialist primește în prezent un salariu net de 6.100 de lei, dar acesta va crește la 6.600 de lei după adoptarea noii OUG.

În ceea ce privește psihologii debutanți, salariile încep de la 4.700 de lei în unitățile de asistență socială și pot ajunge până la 7.300 de lei în secțiile de Anatomie patologică și medicină legală.

Psihologii din unitățile clinice (persona de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare)
Psiholog principal- 7.600 lei
Psiholog specialist- 6.600 lei
Psiholog practicant- 6.200 lei
Psiholog stagiar- 5.677 lei

Psihologii care lucrează în Anatomie patologică și medicină legală
Psiholog principal- 9800 lei
Psiholog specialist- 8700 lei
Psiholog practicant 8000 lei
Psiholog stagiar- 7300 lei

Psihologii din serviciile de ambulanță, compartimentele de primiri urgențe, UPU-Smurd, secțiile ATI
Psiholog principal- 8100 lei
Psiholog specialist- 7100 lei
Psiholog practicant- 6600 lei
Psiholog stagiar- 6000 lei

Psihologii din unitățile de asistență socială
Psiholog principal- 5.400 lei
Psiholog specialist- 5.100 lei
Psiholog practicant- 5.000 lei
Psiholog stagiar- 4.700

Citește și: Adrian Negrescu: creşterea numărului de bugetari duce la un stat obez. Salariile funcţionarilor publici s-au dublat faţă de acum şapte ani