Câţi bani câştigi la factura de energie electrică după reducerea anunţată de Guvern

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici care ar urma să se aplice de la 1 februarie.

18 ian. 2022, 19:43
Câţi bani câştigi la factura de energie electrică după reducerea anunţată de Guvern

Astfel, tot mai mulţi români s-au întrebat câţi bani câştigi la factura de energie electrică după noile măsuri anunţate de Guvern.

Prețul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, este de 0,8 lei/kWh, indiferent de consum, de la 1 februarie până la 31 martie. Vechiul plafon, pe legea aflată acum în vigoare, este de 1 leu/kWh, scrie Economica.net.

De asemenea, se va acorda o compensație de 0,29 lei/kWh, aceeași ca și până acum. Creşte însă numărul celor care o pot primi. Astfel, se va califica să primească această compensație cine va consuma cel mult 500 kWh lunar, și nu doar 330 kWh, ca până acum.

După aplicarea tuturor schemelor de sprijin, prețul final, cu tot cu taxe, nu poate coborî sub nivelul de 0,68 lei/kWh, nivel valabil și acum.

Citeşte şi: Microsoft cumpără o firmă de gaming pentru 70 de miliarde de dolari! Compania lui Bill Gates devine astfel a treia din lume, în domeniul jocurilor video

Câţi bani câştigi la factura de energie electrică după reducerea anunţată de Guvern. Calculele specialiştilor

Potrivit calculelor realizate de Economica.net, este luat în calcul un preț de peste un leu/kWh, valabil acum pentru cei aproape 3,7 milioane de clienţi, adică toți din serviciul universal din România, care consumă și în limita stabilită pentru compensare.

De exemplu, în Bucureşti, tariful este de 1,37 lei/kWh.

Pe vechea schemă, se aplica o compensație de 29 de bani calculată la vechiul plafon de un leu/kWh, deci prețul scădea la 0,71 lei/kWh.

În schimb, pe noua schemă, se aplică aceeași compensație, de 29 de bani, la noul plafon de 0,8 lei/kWh, dar reducerea se oprește la 0,68 lei/kWh.

Aşadar, consumatorul a câștigat 3 bani/kWh. Altfel spus, 3 lei la o factură de 100 kWh sau 4,5 lei la o factură de 150 kWh.

Cine plătește schema

În lipsa unor alte declarații pe temă, înțelegem că furnizorii vor fi cei care vor suporta inițial costurile suplimentare presupuse de noua schemă, urmând ca apoi să primească banii de la stat. Totuși, potrivit unor surse din piață, Guvernul nu a plătit încă înapoi furnizorilor sumele pe care trebuia să le achite în contul schemei de sprijin, deși a trecut primul termen legal scadent.

Citeşte şi: Ai primit facturi greşite în noiembrie şi decembrie? Cum poţi recupera banii plătiţi în plus