Câţi bani se învârt în spitalele private ale familiei Oprescu

Afacerile din servicii medicale private ale familiei fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, reprezentate de două clinici Centrul Medical Academica și spitalul privat Metropolitan Hospital, situate în București, au cumulat anul trecut 22,46 milioane lei (5 milioane euro), dar au generat pierderi de 6,58 milioane lei (1,48 milioane euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

19 iul. 2016, 19:46
Câţi bani se învârt în spitalele private ale familiei Oprescu

În 2014, cifra de afaceri totală s-a situat la 15,5 milioane lei, creșterea din 2015 fiind dată de Metropolitan Hospital, aflat la primul an complet de funcționare.

Spitalul a obținut autorizația de funcționare în octombrie 2014, este situat în centrul Bucureștiului, are o suprafață de 10.000 de metri pătrați, un bloc operator general cu 4 săli operație, un bloc de naștere și un bloc operator oftalmologie.

Fiecare din cele trei unități sunt administrate de societăți diferite: clinica din Pitar Moș de Prestige Medical, cea de la piața Charlles de Gaulle de Anais Medical Center, iar Metropolitan Hospital de Medicable Life Hospital.

În primul an complet de funcționare, spitalul Metropolitan Hospital a avut o cifră de afaceri de 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro) și pierderi de 5,1 milioane lei (1,15 milioane euro).

Cele două clinici private Centrul Medical Academica au înregistrat scăderi ale cifrelor de afaceri comparativ cu 2014 și au trecut pe pierderi.

Astfel, firma Medical Prestige, prin care este deținut centrul medical din strada Pitar Moș, a raportat anul trecut afaceri de 8,64 milioane lei (1,95 milioane euro), în scădere cu 9,3%, și a trecut pe pierderi, de aproape un milion lei.

Și afacerile firmei Anais Medical Center, prin care este deținut Centrul Medical Academica din zona pieței Charlles de Gaulle, s-au redus cu 17,7%, la 4,21 milioane lei (948.000 euro), și au trecut pe pierderi de 485.000 lei (110.000 euro).

În acționariatul Medicable Life Hospital figurează ca acționari tot o firmă înregistrată în Cipru, Medicable Limited cu 80% din acțiuni, iar Farmvil Media – 20%, administrator fiind Dorin-Gelu Oprescu, fratele primarului general al Capitalei. Farmvil Media este deținută de Mădălina-Luana Titacu, care apare și pe lista de donator pentru Campania candidatului inde-pendent Oprescu Sorin Mircea la președinția României la alegerile 22 noiembrie 2009.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționarii Medical Prestige sunt Dorin-Gelu Opres-cu – 50%, Mircea – Sorin Oprescu (fiul primarului) – 25% și Galea Gizella (25%). Acționarii Anais Medical Center sunt o firmă înregistrată în Cipru, Laramed Limited – 70% și Adam Val-entina – 30%.

Pe piața spitalelor private din București, Metropolitan Hospital concurează cu operatori privați precum Sanador, MedLife, Medicover, Regina Maria, Gral Medical și Spitalul Monza.

Fostul primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a ajuns în septembrie anul trecut în spatele gratiilor, sub acuzații de luare de mită, după ce în mașina sa au fost descoperiți bani care fuseseră înseriați de anchetatori. Ulterior, el a fost plasat în arest la domicliu.

Sursa: profit.ro