Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să cumperi miel de la familia Sterp înainte de Paște: „S-a scumpit pentru că s-au împuținat în țară turmele de oi”

Paștele este la o aruncătură de băț, iar tradiția spune că este important să consumăm carne de mile. Totuși, românii nu au avut cum să nu remarce faptușl că prețurile au crescut exponențial anul acesta. Iată cu cât vinde familia Sterp această delicatesă.

09 apr. 2024, 23:02
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să cumperi miel de la familia Sterp înainte de Paște: „S-a scumpit pentru că s-au împuținat în țară turmele de oi”
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să cumperi miel de la familia Sterp înainte de Paște:

Apropiindu-se rapid Sărbătorile Pascale, românii sunt deja ocupați cu pregătirile pentru masa festivă. Deși carnea de miel este un element nelipsit din meniu, mulți sunt îngrijorați de posibila creștere a prețurilor pentru acest tip de carne. Cu toate acestea, mama lui Culiță Sterp, expertă în domeniu, aduce vești îmbucurătoare afirmând că în acest an prețul cărnii de miel ar trebui să fie mai accesibil. Chiar și așa, există îngrijorări persistente legate de preț, deoarece cererea este în creștere, în timp ce oferta este limitată.

Citește și: Vouchere alimente Paşte 2024. Cum poți verifica soldul de pe cardul social? În aprilie, se vor livra alţi 250 de lei pentru cozonaci şi miel

Reputată în afacerile cu oi, Mama Sterp deține controlul asupra fermelor familiei și se bucură de un real succes în Hațeg. În preajma Sărbătorilor Pascale, aceasta se ocupă intens de comenzile pentru carnea de miel. Care va fi prețul pe care îl va stabili pentru un kilogram de miel în 2024?

Deși mulți se tem că nu își vor putea permite bucatele tradiționale de miel de Paște în acest an, Mama Geta aduce vești bune. Ea susține că prețurile pentru carnea de miel ar trebui să scadă în 2024, datorită ieftinirii porumbului.

Cu toate acestea, în ciuda acestei perspective optimiste, trendul general pare să indice o creștere a prețurilor, spune Mama Geta, din cauza cererii ridicate și a ofertei limitate. Se pare că puțini crescători mai au miei de vânzare și preferă să mențină prețurile ridicate. Cu toate acestea, Mama Geta, fiind grijulie, anunță că va vinde carnea de miel la un preț între 45 și 50 de lei pe kilogram în acest an.

„Noi avem câteva sute de oi, la stână, două turme, e muncă multă. Se vinde bine carnea de miel, mai ales de vreo 5 ani, se dă bine în tot cursul anilor. Anul acesta carnea de miel nu trebuia să fie mai scumpă, pentru că porumbul s-a ieftin, a scăzut după ce a fost adus și din Ucraina. Dimpotrivă, carnea trebuia să scadă cu 10 lei kilogramul. Anul trecut un kilogram de porumb era vreo 1, 4 lei, în 2024 l-am luat cu 0,7 lei, la jumătate de preț. Carnea de miel s-a scumpit pentru că cerința e mare, iar oferta este mică, s-au împuținat în țară turmele de oi. Dacă, la piață, un kilogram de carne de miel costă cam 60 de lei, noi îl dăm, de acasă, cu 45-50 de lei kilogramul”, a declarat Mama Geta, potrivit playtech.ro. 

În ceea ce privește meniul pentru masa de Paște, Mama Geta spune că nu se va chinui prea mult. Chiar dacă întreaga familie se va aduna acasă de Paște, femeia le va pune pe masă câteva preparate simple și bune.

Așadar, meniul de care familia Sterp se va bucura de Paște conține: ciorbă de miel, două-trei feluri de prăjituri, friptură de miel și drob.

„De când mă știu, de când sunt aici cu gospodăria, nu mi-a plăcut să fac 1.000 de feluri de mâncare, și pe care mai apoi să le arunc. Prepar ciorbă de miel, două-trei feluri de prăjituri, friptură de miel și drob, atât. Nu mă complic cu salată de vinete sau de beouf, ca să stau să muncesc, iar mai apoi să nu le mai mănânce nimeni. Nu fac cumpărăturile în avans, cu o zi înainte încep treaba prin bucătărie, apoi vin copiii, punem ce am pregătit pe masă și suntem foarte mulțumiți cu ce avem”, a mai spus Mama Geta.

Citește și: Preţuri exorbitante la carnea de miel, cu puțin timp înainte de Paște! Ce greutate minimă trebuie să aibă mielul sacrificat