Câţi bani va caştiga statul din impozitarea bacşişului

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că după ce se va începe impozitarea bacşişului, la buget se vor aduna, anual, aproximativ 300 de milioane de lei. 

26 apr. 2015, 13:09
Câţi bani va caştiga statul din impozitarea bacşişului

De asemenea, ministrul Eugen Teodorovici a ţinut să precizeze că măsura nu-i vizează pe taximetristi, pe cei care livrează mâncare la domiciliu sau pe cei care lucrează în sectorul de catering. 

BACŞIŞUL, pe nota de plată de la 1 MAI

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă care prevede ca bacşişul pe care îl lasă clienţii să fie înregistrat pe bon fiscal separat şi să fie impozitat cu 16%.

„OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacșiș în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestora. (…) Diferența între serviciul prestat și dorința clientului de a recompensa serviciile prestate — această sumă se va bate pe bon fiscal separat și se impozitează cu 16%”, a spus Eugen Teodorovici, la Guvern.

Ministrul Finanţelor a adăugat că suma rezultată din bacșiș „poate rămâne la dispoziția angajatorului, care poate dispune fie păstrarea ei și suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajați pentru a-i stimula”.

Potrivit lui Teodorovici, salariatul are obligația, când se prezintă la locul de muncă, să își înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ținut separat de către angajator.

„În cazul în care sunt sume identificate asupra sa, se aplică amendă”, a mai spus ministrul Finanțelor, precizând însă că, în situația în care un angajat ascunde asupra sa bani, „angajatul ANAF nu îl poate forța” să arate aceste sume.