Câţi hectolitri de bere şi câţi mici consumă românii de 1 Mai

1 Mai nu este sărbătoare fără tradiţionalul mititel. Românii au cumpărat după mărimea familiei, dar şi după cât de mare e pofta. Peste 30 de milioane de mici vor fi consumaţi în ziua de 1 Mai, anunţă reprezentanții din industria cărnii. Mai mult, aproape 155.000 de hectolitri de bere vor fi băuţi de români în cele trei zile ale mini-vacanței.  

01 mai 2015, 09:44
Câţi hectolitri de bere şi câţi mici consumă românii de 1 Mai

S-a lucrat la foc continuu în fabricile de mici din România. S-a pregătit carnea, sute de kilograme, micii au fost aranjaţi în tăvi, ca apoi în mare viteză să ia drumul magazinelor de profil.

Este sărbătoarea la care românii consumă carne mai multă decât în oricare altă perioadă din an. Chiar şi Crăciunul este surclasat, spun specialiştii.

„Consumul de mici crește considerabil în minivacanța de 1 Mai, la peste 1.500 de tone de mici, adică 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Cred că, în acest an, se va înregistra o creștere a consumului cu peste 5% față de anul trecut, când românii au mâncat peste 30 de milioane de mici, numai în ziua de 1 Mai. Practic, într-o singura zi, un român mănâncă mici cât pentru o lună”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), potrivit Agerpres.

Mai mult, aproximativ 155.000 de hectolitri de bere vor fi consumați de români în cele trei zile ale mini-vacanței prilejuite de sărbătoarea de 1 Mai, iar producătorii de bere vor câștiga 15,5 milioane euro, în condițiile în care și bugetul de stat al României se va îmbogăți cu circa 7,8 milioane de euro doar din taxele aferente producției și comercializării acestui produs, reiese din estimările Asociației Berarii României, potrivit Agerpres.

Potrivit producătorilor de bere, în aceste condiții, orice adult român va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacanței de 1 Mai.

‘Asociată peste tot în lume cu bucuria de a petrece momente plăcute în compania prietenilor și a familiei, berea este prezentă în viața românilor și în perioada vacanțelor. Vacanțele, inclusiv cea de 1 Mai, sunt dedicate relaxării, alături de cei dragi, iar berea a fost nelipsită și cu această ocazie. În cele trei zile ale mini-vacanței care urmează, românii ar putea consuma aproximativ 155.000 de hectolitri de bere. Altfel spus, în medie, orice adult român va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacanței de 1 Mai”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu.

Acesta a menționat, totodată, că, din punct de vedere valoric, volumul estimat reprezintă echivalentul a 15,5 milioane de euro.

‘Ce trebuie să avem întotdeauna în vedere, însă, este faptul că jumătate din prețul unei beri este reprezentat de taxe. Astfel, 50% din cei 15,5 milioane de euro vor fi virați la bugetul de stat prin intermediul TVA, accizei și a altor taxe. Astfel, putem spune că vacanța de 1 Mai va aduce bugetului de stat al României aproximativ 7,8 milioane de euro doar din taxele aferente producției și comercializării berii”, a spus Bratu.