Câţi oameni încap la terapie intensivă în România, în cazul unei calamităţi

România avea mai puţin de 5.000 de paturi în secţiile de terapie intensivă din toată ţara, la sfârşitul anului trecut, dintre care puţin peste 4.600 de paturi doar în spitalele publice, arată o cercetare a Institutului Naţional de Statistică. În cazul unei catastrofe, acesta e numărul maxim de pacienţi pe care sistemul sanitar românesc îi poate interna la ATI.
Iulian Tudor
05 nov. 2015, 10:08
Câţi oameni încap la terapie intensivă în România, în cazul unei calamităţi

Spitalele publice şi private din România aveau în total 4.966 de paturi la secţiile de anestezie şi terapie intensivă (ATI), la sfârşitul anului trecut, arată cercetarea INS asupra întregului sistem sanitar – Activitatea unităţilor sanitare în anul 2014, remisă ECONOMICA.NET.

Secţiile de ATI aveau la sfârşitul anului trecut 3,8% din numărul total de paturi din spitalele din România – publice şi private, arată cercetarea citată.

În 2015 avem 100 de spitale şi institute publice, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii sau a administraţiei locale, care au secţii de ATI pentru adulţi şi copii, stabileşte Ordinul nr. 447 din 2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile ATI adulţi/copii şi terapie intensivă nou-născuţi.

Punctual, secţiile de ATI din spitalele publice au în total 4.611 paturi, adică 3,7% din numărul total de paturi din spitalele publice din toată ţara.

În spitalele private din România existau 355 de paturi în secţiile ATI, la sfârşitul anului trecut, arată cercetarea Activitatea unităţilor sanitare în anul 2014, transmisă de INS publicaţiei noastre.

În total, în România funcţionau 527 spitale la sfârşitul anului 2014, cu 28 mai multe decât în 2013. Dintre acestea, 366 sunt spitale publice şi 161 – spitale private, potrivit cercetării INS.

La 1 ianuarie 2015, România avea 130.963 de paturi în spitalele din ţară, dintre care 124.999 de paturi doar în spitalele publice.

Terapia intensivă cuprinde diagnosticul, prevenirea şi tratamentul pe termen scurt, mediu sau lung al tuturor insuficienţelor acute ale funcţiilor vitale. Măsurile specifice de tratament se adresează pacienţilor cărora le este ameninţată imediat viaţa, dar al căror prognostic este potenţial favorabil. Anestezia şi terapia intensivă (ATI) asigură suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor/leziunilor acute de organ care ameninţă viaţa, şi condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii şi a altor proceduri diagnostice/terapeutice.

Vă amintim că numărul total de paturi aprobat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii scade de la an la an, în acord cu angajamentele asumate de România faţă de organismele internaţionale privind reducerea ponderii serviciilor de asistenţă medicală spitalicească în numărul total de servicii acordate în sistemul sanitar, şi, în contrapondere, dezvoltarea segmentelor de asistenţă medicală primară şi ambulatorie de specialitate.

Ministerul Sănătăţii şi-a asumat în planul naţional de paturi pentru perioada 2014 – 2016 o scădere cu câte 1.000 de paturi în 2015, dar şi în 2016, ca să ajungem la un număr total de paturi de 119.950 în 2015, şi la 118.950 de paturi în 2016.

România s-a angajat prin acordurile cu organismele europene şi internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială) să revizuiască structura spitalelor şi să continue restructurarea acestora, prin scăderea numărului de pacienţi trataţi în spitalizare continuă, şi creşterea numărului de pacienţi trataţi în ambulatoriul de specialitate şi în internare de zi, cu cheltuieli mai mici din fonduri publice.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că 30-40% dintre cazurile de internare continuă din ultimii ani puteau fi rezolvate la fel de eficient din punct de vedere terapeutic în ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, cu cheltuieli mai mici decât cele suportate de spitale.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri