Câţi porci mai are România şi unde încearcă să-i exporte

Crescătorii români de porci promit că vor încerca să pătrundă pe toată piaţa europeană cu carnea de porc românească, mai mult, vor ataca şi pieţe precum Rusia, China, Korea şi chiar Japonia. Condiţia principală fiind aceea ca producătorii să aibă ce exporta.

19 dec. 2011, 08:50
Câţi porci mai are România şi unde încearcă să-i exporte

Chiar dacă în România jumătate din carnea de porc consumată provine din import producătorii speră să încheie contracte avantajoase cu pieţele din Uniunea Europeană. „Să luăm de exemplu Danemarca. În magazin muşchiul de porc costă 80 de lei. Producătorii lor îl vând cu 60 de lei. La noi în magazin se vinde cu 25-30 de lei muşchiul de porc, avem şanse să intrăm pe această piaţă. Se creează concurenţă adevărată” a spus pentru RTV.net Gheorghe Caruz, unul dintre cei mai mari crescători de porcine din ţara noastră.

Pe de altă parte Gheorghe Caruz recunoaşte că din ţara lalelelor afaceriştii români cumără muşchiul de porc cu 8-9 lei pe kilogram. „Olanda este mare crescătoare de porci, are în jur de 28 de milioane de porci, la şase milioane de locuitori, îşi permit să scape de surplus, că asta ajunge în România, surplusul. Ce nu se vinde, în loc să îl bage la congelatoare, îl trimit la noi în ţară” a amintit Gheorghe Caruz.

În România situaţia nu este atât de roz ca în Olanda, se poate spune că este chiar neagră. „Mai avem în jur de patru milioane de capete. Anul trecut erau 8 milioane de porci. Piaţa s-a prăbuşit pentru că ministrul agriculturii nu a fost în stare să acorde subvenţiile pe 2010 la timp” a spus Gheorghe Caruz.

Pentru ca piaţa cărnii de porc să supravieţuiască este nevoie de 11 milioane de capete de porcine. Până în 1989 România avea 14,5 milioane de capete de porcine. „Cred că avem şanse pe piaţa europeană şi nu numai. O să încercăm să exportăm şi în China, Korea, Rusia şi Japonia. Exportăm cu condiţia să mai avem ce” a conchis Gheorghe Caruz.