Catolicii români sărbătoresc Paştele. Vezi tradiţii şi obiceiuri VIDEO

Peste 800.000 de catolici din România au spus sâmbătă seară "Hristos a Înviat!". Bisericile catolice au fost luate cu asalt de credincioşi la Miercurea Ciuc şi Sibiu.

31 mart. 2013, 08:08
Catolicii români sărbătoresc Paştele. Vezi tradiţii şi obiceiuri VIDEO

Pentru catolicii din România ziua de duminică este zi de mare sărbătoare, ei celebrând învierea domnului. Înainte de a întinde mese festive, credincioşii au luat cu asalt bisericile din ţară, iar printre ei s-a numărat şi prim-vicepreşeditnele PNL Klaus Johannis, primarul Sibiului.

„Am venit cu mare bucurie la biserică la slujba de înviere. Şi cu această această ocazie le transmit celor care sărbatoresc acum Învierea Domnului sărbători frumoase şi Hristos a înviat”, a spus Johannis, care a făcut urările şi în limbile germană şi maghiară.

Mii de credincioşi catolici au celebrat Învierea Mântuitorului şi la Miercurea Ciuc, iar la sfârşitul slujbei, oamenii au plecat acasă cu lumânări aprinse, cu care vor împodobi masa de sărbătoare

Cea mai cunoscută tradiţie catolică de Paşte de la noi din ţară este stropitul, un obicei care provine din Germania. La început, stropitul se facea cu apă, însă în prezent este folosit şi parfumul. Stropitul cu apă simboliza purificarea. Întrucât apa provine din fântâni, a apărut şi împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de catolici.

CITEŞTE AICI despre alte TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE PAŞTELE CATOLIC