Atenţie, şoferi! Când trebuie să schimbaţi cauciucurile în sezonul rece ca să nu primiţi amendă

În sezonul rece, şoferii nu mai au voie să circule cu cauciucurile all season, ci trebuie să le înlocuiască cu anvelopele de iarnă, atunci când vremea impune acest lucru.

06 nov. 2021, 10:06
Atenţie, şoferi! Când trebuie să schimbaţi cauciucurile în sezonul rece ca să nu primiţi amendă

Cauciucuri de iarnă.

Cei care nu respectă această regulă de echipare corespunzătoare a maşinilor vor primi sancţiuni. „Legea cauciucurilor de iarnă” e prevăzută în Codul Rutier şi a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.

Cauciucuri de iarnă. Fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chichiura impun folosirea anvelorpelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Cum, în unele zone din țară, iarna și-a făcut deja simțită prezența din luna octombrie, Poliția Română a anunțat încă de atunci că a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii.

Astfel, şoferii care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă.

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au transmis autoritățile.

Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă

Nu există o dată anume care să impună montarea anvelopelor de sezon. În general, e recomandat să se schimbe cauciucurile atunci când temperaturile diurne ajung sub valoarea de 7 grade Celsius pentru 3 zile consecutiv.

CAUCIUCURI DE IARNĂ 2021. De când sunt obligatorii ANVELOPELE DE IARNĂ şi care sunt amenzile

“Actul normativ din România care se referă la cauciucurile de iarnă, deși te-ai aștepta să fie Codul Rutier, nu este acesta. Este vorba, în schimb, de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care a fost modificată și completată cu anumite prevederi legate de anvelopelede iarnă în anul 2011, moment de la care s-a instituit și obligația montării acestora pe timpul sezonului rece.

Ordonanța menționată nu folosește noțiunea de cauciucuri de iarnă, ci pe cea de anvelope de iarnă. Potrivit definiției, acestea sunt anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor. Despre cum să le recunoști vei găsi informații în secțiunea următoare. Așadar, introducerea acestor prevederi rezidă din legislația Uniunii Europene, care este aplicabilă tuturor statelor membre, inclusiv României”, au explicat cei de la Businesslease.

Amenzi dacă nu ai maşina echipată corespunzător

Dacă te opreşte Poliţia când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei şi nu ai maşina echipată corespunzător poţi primi amendă sau să ţi se reţină talonul auto până când faci dovada montării cauciucurilor corespunzătoare.

Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Anvelope de iarnă 2021. Avertizare RAR pentru şoferii români care trec la cauciucuri de iarnă