Românii sunt pragmatici. Ceea ce-i motivează în căutarea propriilor origini este întrebarea dacă nu cumva au vreun strămoș bogat, de pe urma căruia să se căpătuiască, și nu curiozitatea de a afla compoziția sângelui ori cât de adânc se întinde numele lor în istorie.
De aceea, majoritatea fac propriile demersuri, caută, se documentează şi, într-un final, apelează la serviciile detectivilor particulari, când nu mai pot intra în posesia unor înscrisuri ori documente care se află în proprietatea statului. Pe românește, toţi cei care au contactat firme genealogice ştiu sigur că „trebuie să primească o moştenire, pe noi ne caută când se poticnesc. Caută averi, nimic altceva. Ei vor bani”, a declarat pentru Obiectiv.info detectivul Niculae Lixandru, care se ocupă cu astfel de cazuri de peste zece ani.
Arborele genealogic reprezintă o schemă pe care este notat fiecare descendent al unei persoane și care arată gradul de înrudire dintre acestea. De regulă, începe cu părinţii şi ajunge până la cei mai îndepărtaţi strămoşi despre care există documente.
Îmbogăţit din senin la 90 de ani
Există cazuri când moştenirile îi caută pe posesori. Un exmplu este al unui sibian de 90 de ani, care s-a trezit bogat peste noapte. Un unchi de pe linie paternă, plecat în Texas, SUA, pe la 1800, a strâns în decursul a 20 de ani o adevărată avere.
După moartea acestuia, statul american i-a trimis bătrânului din Sibiu mai multe scrisori prin care îl înştiinţa că este moştenitorul sumei de 150.000 de dolari, a unor rezerve de aur şi a mai multor terenuri din SUA.
Iniţial, bătrânul a crezut că e o greşeală, fiindcă nu ştia de existenţa unchiului american, astfel că a mers cu scrisorile la o firmă de genealogie, unde i s-a confirmat că el este moştenitorul averii. Ulterior, a fost chemat în SUA să semneze actele şi să-şi ia pământurile. Totul a durat 7 luni. Citeşte mai mult pe OBIECTIV.INFO