Cauza prăbușirii străzii din Slănic. Prefectul de Prahova: „Oamenii nu se vor întoarce acasă, blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”

Prefectul de Prahova a răbufnit la adresa Consiliului Județean, după prăbușirea străzii din Slănic. Personaele evacuate nu se pot întoarce în apartamentele lor.
Alina Costache
30 apr. 2024, 23:10
Cauza prăbușirii străzii din Slănic. Prefectul de Prahova: „Oamenii nu se vor întoarce acasă, blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”
S-a aflat cauza prăbușirii străzii din Slănic Prahova

Cei 42 de locuitori din orașul Slănic, județul Prahova, care au fost evacuați după ce o porțiune din strada 23 August s-a prăbușit, nu se pot întoarce în apartamentele lor, deoarece blocurile au fost serios afectate. Specialiștii arată că prăbușirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acțiunea omului.

Citește și: Strada surpată din Slănic Prahova s-a tasat în continuare. Gaura s-a mai adâncit cu 20 de centimetri. Reacţia premierului Ciolacu

Emil Drăgănescu, prefectul de Prahova, lansează un atac dur la adresa Consiliului Județean, acuzându-i pe liberalii din cinducere că lispesc de la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și nu au trimis pe nimieni la Slănic, unde Consiliul Județean a derulat o amplă lucrare de introducer a rețelei de gaze.

„Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Prefectul a prezentat concluziile specialiștilor care au făcut verificări la Slănic, iar rapoartele arată că aceste fenomene „nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

„Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Potrivit expertizei, strada s-a prăbușit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse: apa de pe versanți, avarierea conductelor.

CJSU Prahova a decis, în ședința de mați, ca deținătorii rețelelor de la Slănic-Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private vor trebui să devieze traseele utilităților. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.

„Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (…)

Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care din nefericire trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţă prefectul.

Citește și: Crater ca după cutremur în Prahova, populaţia a fost evacuată din zonă

În ceea ce privește fondurile pentru relocarea persoanelor evacuate, prefectul critică Consiliul Județean pe motiv că a alocat pe criterii politica, marți, fonduri primăriilor, ignorând solicitarea venită din partea orașului Slănic, condus de un primar PSD. Prefectul a dat asigurări că Guvernul va sprijini autoritățile din Slănic.

„Era prioritar ca această şedinţă să se desfăşoare aici (la sediul Prefecturii Prahova şi al Consiliului Judeţean Prahova – n.r.) din simplul motiv că, pentru a nu tiu câta oară, atunci când este vorba de o decizie crucială pentru judeţul Prahova, o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedintele acestui comitet lipseşte.

Dacă până acum domnul Iulian Dumitrescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, a ales să nu vină la nenumăratele şedinţe ale Comitetului Judeţean, văd că şi înlocuitorii dumnealui aleg să nu vină. Prin urmare, preşedintele Comitetului, prefectul şi cu ceilalţi membri sunt lăsaţi din nou singuri să decidă asupra unor măsuri de impact pentru întreaga populaţie.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova a atacat astăzi prefectul judeţului, acuzându-l că politizează această situaţie dramatică şi că acolo nu avem de-a face c cauze umane, nu avem de-a face cu nimic altceva decât cu o alunecate de teren aşa cum sunt multe în localitatea Slănic. Nimeni din cadrul Consiliului Judeţean Prahova nu a venit la Slănic s vadă ce se întâmplă. Preşedintele cercetat penal al Consiliului Judeţean Prahova nu a trimis pe nimeni la Slănic, din Consiliul Judeţean să vadă ce se întâmplă cu acei oameni”, a mai afirmat Emil Drăgănescu.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Capital.ro
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Când pot fi scoși banii de la Pilonul II? Ce trebuie să știe cei care au cotizat la pensiile private
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'