Cauzele scufundării vaporului plin cu oi, în Portul Midia. Care este opnia specialiştilor

O navă cu peste 14.000 de oi la bord s-a răsturnat, pe 24 noiembrie anul trecut, în Portul Midia. Mai multe zile la rând s-a acţionat pentru salvarea a câtorva zeci de oi; pe navă se aflau 22 de marinari, din care doar unul a căzut de la bord în momentul incidentului, el fiind salvat la scurt timp. Ambarcaţiunea urma să ajungă în Libia.

03 ian. 2020, 14:53
Cauzele scufundării vaporului plin cu oi, în Portul Midia.  Care este opnia specialiştilor

O anchetă este în continuare în derulare, pentru a se stabili ce anume a provocat nenorocirea. Cea mai plauzibilă variantă este cea a erorii umane, specialişti în domeniu declarând că vechimea navei (a fost construită în 1980) nu reprezintă neapărat o cauză care să fi condus la răsturnarea ei. Potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul „Replica” de Constanţa, nava Queen Hind a suferit modificări structurale în anul 2017, primind ulterior clasificarea NKK (una dintre cele mai importante societăţi de clasificare din industia construcţiilor navale). Nava fusese inspectată PSC (controlul statului portului) în vara anului 2019, fiind depistate câteva deficienţe, însă nu majore.

Deşi raportul anchetei nu este încă finalizat, date preliminare indică, potrivit surselor noastre, că nava ar fi fost încărcată greşit – nu neapărat supra-încărcată, ci ar fi fost greşit dispusă încărcătura (marfă mai grea în partea superioară a navei).

De precizat că nava urmează să fie ranfluată imediat după ce se semnează contractul cu Grup Servicii Petroliere.