Caz bizar. S-a trezit dimineaţa crezând că are 15 ani, dar a fost şocată să afle că are 32

Într-o dimineaţă din anul 2008, când britanica Naomi Jacobs s-a trezit din somn, ultimul lucru pe care şi-l amintea era că adormise cu o noapte înainte într-unul din paturile suprapuse din camera pe care o împărţea cu sora sa şi îşi făcea griji despre examenul la limba franceza. Naomi era convinsă că are vârsta de 15 ani. În realitatea, Naomi avea 32 de ani.

18 apr. 2015, 18:38
Caz bizar. S-a trezit dimineaţa crezând că are 15 ani, dar a fost şocată să afle că are 32

Naomi Jacobs credea că visează când s-a uitat în jur, în dormitorul pe care nu-l recunoştea, până când şi-a văzut chipul în oglindă: o femeie în toată puterea cuvântuliu se uita la ea. Naomi avea, de fapt, vârsta de 32 de ani. A fost îngrozită, după cum povesteşte în romanul său Forgotten Girl, care va fi lansat în librăriile din Marea Britanie pe data de 23 aprilie.

Ea era convinsă că se află 1992, că era o elevă de 15 ani, iar John Major era premierul Marii Britanii. Când un băiat în vârstă de 10 ani pe care nu îl cunoştea a apărut lângă ea şi i-a spus „mama”, Jacobs a declarat că a avut o reacţie de „şoc total”. Femeia a declarat pentru BBC că a simţit „totul, de la frică la bucurie, în momentul în care am văzut acest băieţel, despre care nu-mi aminteam să-l fi născut, dar despre care ştiam fără îndoială că era al meu pentru că semăna foarte mult cu mine, până la groaza de a fi responsabilă pentru acest copilaş„.

Potrivit medicilor, în timpul nopţii, Naomi Jacobs a fost afectată de amnezie totală tranzitorie, o formă de pierdere a memoriei cauzată de stres, care i-a şters partea „episodică” a memoriei.

Citeşte şi Când apar pierderile de memorie? Află cum le poţi preveni

Memoria semantică a lui Naomi, adică acea parte a creierului care reţine informaţii precum numere de telefon, rămăsese însă intactă, ceea ce înseamă că îşi putea aminti de exemplu codul PIN de la cardul bancar şi chiar cum să conducă o maşină.

Pe de altă parte, evoluţia tehnologică a lăsat-o pe femeie destul de confuză, Naomi declarând că ultimul telefon mobil pe care îl văzuse era de mărimea unei cărămizi.

Amnezia totală tranzitorie implică apariţia bruscă şi temporară a unei probleme de memorie în cazul unei persoane sănătoase din toate punctele de vedere. Episoadele de lipsă a memoriei sunt asociate cu un eveniment neprevăzut în cel puţin o treime dintre cazurile cunoscute, potrivit experţilor. Episoadele de lipsă a memoriei sunt de obicei de scurtă durată şi foarte puţin probabil să se repete. Naomi Jacobs a declarat că a început să-şi revină după circa opt săptămâni.