Caz revoltător în SUA: Poliţistul care a ucis copilul care avea un pistol de jucărie NU răspunde penal

Autoritățile americane au anunțat luni că nu vor inculpa un polițist alb care a împușcat mortal, în noiembrie 2014, în Ohio, un băiat de culoare în vârstă de 12 ani, Tamir Rice, care era înarmat cu un pistol de jucărie.

29 dec. 2015, 07:00
Caz revoltător în SUA: Poliţistul care a ucis copilul care avea un pistol de jucărie NU răspunde penal

„Pe baza dovezilor consultate și cu privire la utilizarea forței letale de către poliție în conformitate cu legea, Marele Juriu a decis să nu înceapă urmărirea penală”, a declarat procurorul Tim McGinty, în legătură cu acest incident ce a șocat opinia publică.

Faptele petrecute la 22 noiembrie au fost filmate de o cameră de supraveghere: doi polițiști care patrulau au intervenit într-o piață din Cleveland, alertați de un apel ce anunțase acolo o persoană înarmată. Unul dintre cei doi agenți a deschis foarte repede focul, omorându-l pe Tamir Rice cu două gloanțe în abdomen, amintește AFP.

Acest caz a reînviat indignarea multor americani care protestează de mai multe săptămâni împotriva impunității de care se bucură, consideră ei, unii polițiști albi implicați în moartea negrilor.

Citeşte şi Un poliţist şi-a testat arma cu electroşocuri pe un copil de 9 ani

Biroul procurorului a concluzionat, după un an, că decizia polițistului de a trage a fost justificată deoarece Tamir Rice putea fi considerat o amenințare. „Pe scurt, luând în considerare această combinație de erori umane, neglijență și comunicațiile schimbate, dovezile nu scot în evidență fapte penale ale poliției”, a asigurat procurorul McGinty.

Mama băiatului, Samaria Rice, a sperat că cei doi polițiști vor fi condamnați. „Familia Tamir este tristă și dezamăgită, dar nu surprinsă. De luni de zile era clar că procurorul comitatului Cuyahoga, Timothy McGinty, înșela și manipula procesul Marelui Juriu (Grand Jury) pentru a orchestra un vot contra inculpării” polițiștilor, au declarat într-un comunicat avocații familiei Rice.

Ei au cerut Departamentului de Justiție al SUA să efectueze propria anchetă în legătură cu moartea lui Tamir.