Caz scandalos la Institutul „Marius Nasta”. Un genetician acuză că urmează să fie dat afară pentru că vrea să salveze vieţi

Biologul şi geneticianul Radu Cocoş este ameninţat cu plângere penală deoarece vrea să salveze vieţi la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Cazul a fost scos la iveală de către deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care susţine că este vorba despre un "abuz".

08 mart. 2021, 10:43
Caz scandalos la Institutul „Marius Nasta”. Un genetician acuză că urmează să fie dat afară pentru că vrea să salveze vieţi

Emanuel Ungureanu a precizat că, în plină pandemie de COVID-19, biologul și geneticianul Relu Cocoș de la Institutul „Marius Nasta” este ameninţat cu plângere penală. Parlamentarul USR a susţinut că Relu Cocoş este victima unui abuz al Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România.

„Unul dintre cei mai buni geneticieni ai României, Relu Cocoș, cercetător la catedra de Genetică Medicală din cadrul UMF Carol Davila București, cu o experiență uriașă de 20 de ani în biologie moleculară și genetică, cere de peste 6 luni certificat de liberă practică de la Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România însă, șefa acestei instituții, Constanța Popa, îi refuză fără niciun motiv întemeiat eliberarea certificatului.

Consecința? Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler este forțată să-l concedieze pe cel mai bun biolog și genetician al spitalului, pentru care a făcut eforturi uriașe de angajare, cu jumătate de normă, în cadrul Laboratorului de Bacteriologie a Spitalului Marius Nasta din București, începând cu luna august 2020, în perioada stării de urgență”, a scris, luni, Emanuel Ungureanu pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Beatrice Mahler: România a intrat în valul 3. Situația mă îngrijorează. Nu mai sunt locuri libere la ATI la Marius Nasta

Deputatul USR o acuză pe Constanţa Popa, şefa OBBC din România, că se comportă ca „stat în stat”, şi că „împiedică din motive necunoscute un biolog și genetician de prestigiu să lucreze în plină pandemie Sars-Cov-19 la un spital din prima linie în plin val 3 de infectare”.

„Biologul Relu Cocoș a insistat să primească drept de parafă pe buletinele de analize și eliberarea certificatului de liberă practică dar este amenințat, alături de managera Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler cu, atenție, plângere penală, de către Constanța Popa pentru că ar practica ilegal meseria de biolog, asta după 20 de muncă de cercetare în genetică medicală! O să vă întrebați de ce aleg acest sistem de comunicare și nu aleg calea parlamentară de rezolvare a acestui abuz? Am aflat ieri noapte (duminică – n.r.) despre acest abuz grosolan și peste 3 ore urmează ca acest biolog să fie concediat. Un abuz care trebuie împiedicat imediat, răspunsul la interpelări durează uneori luni de zile”, a mai precizat parlamentarul USR.

În consecinţă, Ungureanu a cerut Ministerul Sănătății să intervină „de urgență” în acest caz și să împiedice „prin toate mijloacele legale abuzurile doamnei Constanța Popa”.

Citeşte şi: Incendiu la Institutul Marius Nasta. Pacienţii transferaţi de la unitatea mobilă au între 52 şi 65 de ani. Patru sunt la ATI. Pompierul spitalului este în concediu de peste șase luni