Caz şocant! Apelul unei fete dintr-un centru de copii: Ajutaţi-mă! Sunt obligată să întreţin relaţii cu băieţi şi sunt bătută

O fată de 16 ani, de la centrul de plasament Beclean din Bistriţa, spune că a fost bătută de pedagogii din centru şi, mai mult, este obligată să întreţină relaţii sexuale cu alţi copii din centru. 

15 aug. 2019, 11:15
Caz şocant! Apelul unei fete dintr-un centru de copii: Ajutaţi-mă! Sunt obligată să întreţin relaţii cu băieţi şi sunt bătută

Activistul pentru drepturile copiilor Vişinel Bălan a postat miercuri, pe pagina sa de Facebook, conversaţia cu minora speriată. Cu toate acestea, şeful centrului are o altă variantă şi spune că fata nu se află momentan în centru, ci la un asistent maternal.

Într-un final, fata a rămas în grija asistentei maternale până la data de 9 septembrie. Vişinel Bălan a precizat joi că minora i-a povestit abuzurile prin care a trecut în centrul de la Beclean.

„Am vorbit foarte mult cu fata aseară. Am vorbit cu mama (n.red. asistenta maternală) şi era dornică să o mai ţină, dar nu o lasă directoarea”, a spus activistul.

Copila a fost şi poliţie, unde a dat declaraţii.

„Este foarte speriată şi mi-a scris că vor să o ducă la Centrul Beclean şi de acolo la Centrul Voila, spital de psihiatrie. Acolo îi duc pe cei care au curajul să vorbească”, a spus Vişinel Bălan.

O fată din centrul de copii Beclean i-a scris lui Vişinel Bălan cerându-i ajutorul, motivând că nu mai rezistă violenţei la care este supusă acolo, ea automutilându-se.

„Acum câteva minute îmi scrie o fată dintr-un centru de copii din Bistriţa: „sunt de la casa de copii Beclean. Sunt bătută de pedagogi, sunt obligată să întreţin… relaţii…..cu băieţi mari, că mă bat sau pun fete să mă bată.” Mi-a stat pentru câteva secunde inima. Nu-i prima dată când sesizez abuzuri la respectivul centru. Acolo zace o adevărată reţea de abuzatori. Ne întrebăm cum se întâmplă să avem cazuri de abuz sexual în centrele de copii şi cum aceste victime ajung în reţele de prostituţie… E simplu…, sistemul tolerează abuzul, îi aruncă sub preş. Nu uitaţi de cazul de la Galaţi. Vă rog, haideţi să ne mobilizăm în acest sens. Să facem presiune pe autorităţi le locale să ia de urgenţă măsuri”, a scris Vişinel Bălan pe pagina sa de Faceebok. Fata i-a trimis poze lui Vişinel Bălăn cu semnele de auto-mutilare. „Faptul că fata s-a tăiat pe mâini demonstrează ca acolo avem de-a face cu un complex de abuzuri şi o stare de teamă şi frica de a se întoarce în centru”, a spus Bălan. „Nu mai ştiu ce să fac. Tot fug de acolo dar tot mă găsesc” Vişinel Bălan spune că nu este prima oară când minore din centrul Beclean sunt agresate sexual şi se auto-mutilează, fapt pe care îl scrie şi fata, în conversaţia cu activistul.