Cazanciuc speră la un raport MCV favorabil, care să stea la baza unei decizii privind aderarea la Schengen

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți la CSM că speră ca raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) să fie unul bun și care să stea la baza aderării României la Schengen.

06 ian. 2015, 11:18
Cazanciuc speră la un raport MCV favorabil, care să stea la baza unei decizii privind aderarea la Schengen

„Cu privire la MCV, am spus anul trecut colegilor de la Bruxelles, voi spune săptămâna viitoare când voi merge la Bruxelles că trebuie să așezăm pe alte baze cooperarea cu membrii Comisiei Europene, partenerii noștri din UE, așa cum alte state membre au propus o cooperare în cadrul unor mecanisme valabile la nivelul întregii Uniuni Europene. Sper să putem avea pentru al doilea an consecutiv un raport foarte bun, un raport care să stea la baza unei decizii foarte bune pentru România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Urmând exemplul câtorva state membre ale UE, să putem și noi contribui la construirea unui mecanism de cooperare judiciară valabil la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat Robert Cazanciuc la ședința CSM, care a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi Traian Băsescu: Sper să îndeplinim criteriile pe justiţie pentru a adera la Schengen

El a mulțumit întregului personal judiciar pentru activitate și pentru efortul substanțial depus în 2014 pentru implementarea codurilor în materie penală.

„Informațiile primite de la colegi și din țară au stat la baza elaborării a cel puțin două proiecte importante, și anume, strategia pentru 2015-2020 și programul de investiții în instanțe (…), pentru că fără o infrastructură adecvată nu putem vorbi de calitatea actului de justiție, nu putem contribui la celeritatea actului de justiție. (…) A fost o reformă profundă, încheiată anul trecut și nu a fost deloc un efort ușor în condițiile în care este nevoie de investiții atât în resursa umană, în pregătirea profesională, cât și în întregul aparat administrativ al sistemului judiciar”, a completat Cazanciuc.

Citeşte şi Oficial german: România nu va adera la Schengen în 2015