Cazanciuc: Statutul procurorului nu se schimbă cât timp foşti procurori conduc Guvernul şi Min. Justiţiei

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a dat asigurări că statutul procurorului nu se va schimba atât timp cât la conducerea Guvernului și a Ministerului Justiției se află doi foști procurori.

21 apr. 2015, 15:23
Cazanciuc: Statutul procurorului nu se schimbă cât timp foşti procurori conduc Guvernul şi Min. Justiţiei

Robert Cazanciuc exclude posibilitatea unei schimbări a statutului procurorilor în perioada imediat următoare, după ce în atenţia publică a revenit porpunerea PNL din 2013 privind o eventuală eliminare a procurorilor din categoria magistraţilor.

„Cât timp la conducerea Ministerului Justiției se va afla un fost procuror, statutul nu se va schimba, cât timp la conducerea Guvernului se va afla un prim-ministru fost procuror, acest statut nu se va schimba. Premierul a declarat în mai multe rânduri acest lucru”, a afirmat Cazanciuc marți, referitor la ultimele declarații apărute în spațiul public referitoare la statutul procurorului, inclusiv ale premierului Victor Ponta.

Cazanciuc a explicat că declarația de luni a premierului a fost legată de o propunere a PNL din 2013 de a schimba acest statut.

„Avem mai multe angajamente față de partenerii europeni. Unul dintre ele este de a nu schimba actualul cadru normativ decât dacă sistemul o cere, dacă în urma dezbaterii din interiorul sistemului anumite lucruri apar ca fiind necesare pentru o mai bună administrare a actului de justiție”, a adăugat el.

Întrebat cum ar putea fi influențate anchetele dacă ar fi modificat statutul procurorului, ministrul Justiției a răspuns că nu dorește să facă speculații. „Cât sunt eu ministru, nu o să fie modificat”, a declarat Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat luni dacă a discutat la consultările cu președintele Klaus Iohannis despre eventualitatea eliminării procurorilor din categoria magistraților. „A fost o propunere a colegilor de la PNL, în 2013, la discuțiile pentru revizuirea Constituției ei au propus acel lucru. Eu atunci m-am opus, poate că am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat că trebuie să rămână magistrați. Acum, dacă PNL își susține propunerea, din ce am discutat cu ceilalți colegi din comisie, va avea sprijin, doar să nu se fi răzgândit PNL”, a răspuns Ponta.