Cazierul lui Liviu Dragnea. Ce interdicţii şi dosare în lucru are fostul lider PSD

Liviu Dragnea este liber, acum, dar cu interdicţii. Până în 2024, nu mai are dreptul să fie ales sau să ocupe funcţii publice

15 iul. 2021, 16:11
Cazierul lui Liviu Dragnea. Ce interdicţii şi dosare în lucru are fostul lider PSD

Problemele lui Liviu Dragnea au început în anul 2016, când DNA a trimis în instanţă dosarul angajărilor fictive.

Procurorii DNA susţineau că Dragnea ar fi intervenit pentru angajarea la Protecţia copilului Teleorman a două persoane, care lucrau, de fapt, la partid. În dosar, a fost implicată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica. În anul 2017, procesul se reia de la zero. Una dintre judecătoare s-a pensionat, înainte de emiterea sentinţei.

Liviu Dragnea iese din închisoare. Fostul lider PSD, eliberat. Decizia e definitivă: Acum se întocmesc actele pentru eliberare!
După trei amânări, în 2018 a venit prima sentinţă. Înalta Curte îl condamnă la 3 ani şi 6 luni, cu executare. Decizia finală se pronunţă pe 27 mai 2019, a doua zi după alegerile europarlamentare. Dragnea mai are o condamnare la activ. În 2016, a primit o sentinţă cu suspendare în dosarul ”Fraude la referendum”.

Liviu Dragnea este liber, acum, dar cu interdicţii. Până în 2024, nu mai are dreptul să fie ales sau să ocupe funcţii publice.

iulie 2016 – Trimis în judecată – DNA cere o pedoapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare
octombrie 2017 – Se reia procesul (Unul dintre judecători a fost schimbat înainte de pronunţarea sentinţei.
iunie 2018 – Prima sentinţă – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl cpndamnă pe Dragnea la 3 ani şi 6 luni cu executare
mai 2019 – Decizia definitive – 4 judecători din cinci au fost pentru condamnarea la 3,6 ani de închisoare.

Irina Tănase, iubita lui Dragnea, primele imagini la poarta Penitenciarului Rahova: „Am stat doi ani singura acasă. I-au fost încălcate drepturile și nimănui nu-i pasă de asta” VIDEO

INTERDICŢIILE stabilite pentru Liviu Dragnea de ÎCCJ

Până pe 15 iulie 2024,  Liviu Dragnea are interzise drepturile:

–              de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice

–              de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat

–            de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit în dosar – preşedinte CJ Teleorman, preşedinte PSD Teleorman

Ce DOSARE mai are Liviu Drangea

–              dosarul „Vizita la Trump” în care este trimis în judecată de DNA din mai 2021, pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

–              dosarul „Tel Drum”, care este în cercetarea DNA din 2016, nefiind trimis în judecată. DNA l-a inculpat pe Liviu Dragnea pentru constituire de grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul

 

Liviu Dragnea are 2 condamnări definitive la activ

27 mai 2019. Condamnare ÎCCJ în dosarul DNA – „DGASPC”-  la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

22 aprilie 2016. Condamnare ÎCCJ în dosarul DNA – „Fraude la referendum” – la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ştefan Radu Oprea anunţă că Liviu Dragnea nu poate fi membru al PSD, conform prevederilor statutare ale partidului

Purtătorul de cuvânt al PSD Ştefan Radu Oprea a precizat că statutul partidului nu îi permite lui Liviu Dragnea să fie membru al formaţiunii, în contextul în care acesta se află sub liberare condiţionată.

„O instanţă s-a pronunţat asupra condamnării domnului Liviu Dragnea şi s-a pronunţat şi astăzi asupra liberării domnului Dragnea. Atunci trebuie să respectăm şi să privim echidistant deopotrivă ambele decizii şi să respectăm decizia de astăzi a instanţei. Cred că rudele, prietenii, cei care i-au rămas apropiaţi, foarte mulţi membri din PSD sunt fericiţi că Liviu Dragnea a ieşit astăzi din închisoare. Din punct de vedere al PSD, partidul e reglementat de un statut care astăzi, în conformitate cu felul în care domnul Dragnea este într-o liberare condiţionată, nu poate fi membru PSD. Aşa spune statutul formaţiunii. Cred că ar trebui întrebat, în primul rând, domnul Dragnea dacă şi-ar dori sau nu. Din ceea ce am văzut în spaţiul public, din ceea ce a apărut din partea celor apropiaţi de domnia sa, nu a reieşit o astfel de situaţie că ar dori să revină în PSD, într-un timp foarte scurt”, a afirmat Ştefan Radu Oprea, joi la Digi 24.

În opinia acestuia, Liviu Dragnea se va ocupa de problemele de sănătate pe care le are şi dacă va dori să exprime o părere sau să discute, atunci acest lucru ţine doar de voinţa sa.  „Ştiu, din ce am văzut, că are probleme mari de sănătate şi cred că dumnealui îşi va vedea de aceste probleme chiar foarte repede. Dacă va dori să discute, va fi opinia domniei sale şi va fi poziţia sa. Dacă nu va dori, cred că are acest drept de a putea alege acum, după ce s-a sfârşit această condamnare cu privire la ceea ce vrea să facă”, a completat Ştefan Radu Oprea.

 

 


loading...
Partenerii noștri