Cazul bebeluşului mort în burta mamei. Doi medici de la Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, puşi sub acuzare. Mama fetei: ”Mirunica avea dreptul la viaţă”

Prof.univ.dr Mircea Onofriescu, şef de secţie la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, a declarat, luni, presei, după ce au fost efectuate percheziţii într-un caz de malpraxis, că în literatura şi în practica medicală din întreaga lume există cazuri de moarte intrauterină a fătului, informează Agerpres.

15 mart. 2021, 19:55
Cazul bebeluşului mort în burta mamei. Doi medici de la Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, puşi sub acuzare. Mama fetei: ”Mirunica avea dreptul la viaţă”

Prof.univ.dr Mircea Onofriescu, şef de secţie la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, a declarat, luni, presei, după ce au fost efectuate percheziţii într-un caz de malpraxis, că în literatura şi în practica medicală din întreaga lume există cazuri de moarte intrauterină a fătului, informează Agerpres.

El a recunoscut că, în cursul zilei de luni, poliţiştii şi procurorii au efectuat percheziţii şi au întocmit dosar penal pe numele a doi medici care au fost acuzaţi de o gravidă că nu i-au monitorizat şi rezolvat corespunzător sarcina, motiv pentru care fătul ei a murit.

„Au venit la Maternitatea ‘Cuza Vodă’ pentru a verifica evidenţele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal, legat de o doamnă în cazul căreia la 36 de săptămâni de sarcină s-a constatat decesul intrauterin al fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi în maternităţile de la Paris, şi în maternităţile de la Fălticeni. Este o situaţie neplăcută şi pentru medici şi pentru familie. Sunt zeci de cauze care pot determina moartea intrauterină a fătului. Sunt acuzaţi nişte colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 36 de săptămâni de sarcină”, a declarat Mircea Onofriescu.

El a precizat că în momentul în care a fost examinată de medicii de la „Cuza Vodă” gravida, care se afla la a treia sarcină, nu avea contracţii uterine şi nu avea naştere declanşată.

„De fiecare dată când a venit s-a constatat faptul că fătul era viu, avea nişte parametri doppler în limite normale, şi nu avea niciun motiv de internare. Doamna, după ultima examinare a stat acasă vreo două-trei zile, a constatat absenţa mişcărilor fetale şi ulterior s-a internat pentru a vedea care este evoluţia sarcinii. A insistat foarte mult să nască prin cezariană. Nu am fost de acord cu acest lucru pentru că doamna e la a treia naştere. I-am asigurat anestezie peridurală, adică confortul cel mai bun. Eu am avut personal 10-15 cazuri cu sarcină oprită în evoluţie în trimestrul III de sarcină. Eu ştiu prin ce trece şi doctorul, şi femeia, şi familia când se întâmplă un necaz de genul ăsta. I-am asigurat tot confortul necesar să nască deşi ea solicita operaţie de cezariană”, a declarat Mircea Onofriescu.

Potrivit acestuia, nu se ştie care este cauza decesului fătului. Cazul se află atât în atenţia anchetatorilor, cât şi a Colegiului Medicilor.

„Cauza decesului nu se ştie. Inclusiv la necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o problemă de cordon, de placentă sau a avut o malformaţie. Din nefericire, lumea trebuie să înţeleagă că indiferent unde ne aflăm există moarte intrauterină a fătului, aşa cum este moartea spontană a nou născutului. (…) Noi suntem în situaţie de alertă pentru COVID, nu avem locuri şi suntem o maternitate suprasolicitată. Doamnele doctor care au consultat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine, în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat internarea acestui caz. În timpul evoluţiei s-a constatat oprirea evoluţiei sarcinii. Cazul este în atenţia Colegiului Medicilor, în atenţia Procuraturii, se va cere expertiză din partea unor oameni care se pricep în obstetrică şi ginecologie. Concluziile se vor stabili atunci”, a mai spus Mircea Onofriescu.

Reacţia vine după ce, în cursul dimineţii de luni, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Iaşi au efectuat, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, două percheziţii într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi vătămarea fătului.

Ce spune mama fetiței moarte înainte de naștere

Mama care şi-a pierdut fetiţa înainte de naştere, după ce a fost refuzată să fie internată la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași, a spus în exclusivitate la Antena 3, că fetiţa ei avea dreptul de a trăi şi îi acuză pe medici că nu au intervenit la timp pentru a o salva.

”La 36 de săptămâni m-am prezentat la cabinetul doamnei doctor pentru controlul lunar. Doamna doctor s-a speriat, a sunat la Maternitate la un coleg de-al dumneaei şi domnul doctor atunci, a zis că nu mă poate interna, din cauză că nu am testul COVID făcut”, a spus luni, femeia care şi-a pierdut bebeluşul, în exclusivitate la Antena 3.