Cazul bebeluşului mort la botez: „Naşul, care lucrează la SMURD, filma. A lăsat camera, buzele micuţului se învineţeau…”

Tatăl bebeluşului aduce acuzaţii grave preotului de la botez. Între timp, acesta şi-a angajat un avocat şi s-a autosuspendat de la slujbe pe perioada anchetei.

03 feb. 2021, 08:17
Cazul bebeluşului mort la botez: „Naşul, care lucrează la SMURD, filma. A lăsat camera, buzele micuţului se învineţeau…”

Cazul bebeluşului mort la botez a șocat o țară întreagă și a stârnit reacții până la nivel de Avocatul Poporului, care va face o cercetare proprie. De asemenea, s-a inițiat o petiție în care se cere Bisericii Ortodoxe Române modificarea ritualului botezului. Până la concluzii finale privind cauza morții și culpa preotului mai este totuși un pas important: concluzia medicilor legiști.

Tatăl bebelușului care a murit la câteva ore după slujba de botez de la Biserica Sf. Constantin și Elena din cartierul Zamca al municipiului Suceava a relatat presei detalii despre clipele tragice petrecute imediat după ce copilul a fost băgat în cristelniță.

Din start trebuie spus că bărbatul consideră că preotul este vinovat pentru tragedie și va cere tragerea lui la răspundere. Un amănunt important este că preotul Alexandru Mazarache și-a angajat imediat un avocat, ceea ce pare să fi deranjat familia, în sensul că dă impresia că va face toate eforturile pentru a scăpa de răspunderea penală.

”În timpul slujbei băiatul plângea și a fost dat într-adevăr mamei pentru alăptare, pentru a fi calmat, cred că două minute a fost alăptat. El știa că a fost alăptat proaspăt așadar. Scufundarea a fost făcută cu fața în sus, mi s-a explicat ulterior că așa procedează unii preoți pentru că au o priză mai bună asupra copilului.

Se vede pe imagini o diferență între cum plânge copilul înainte și după ce a ieșit din apă. Plângea altfel… înghițise apă”, a precizat tatăl bebelușului pentru Monitorul de Suceava.

După puțin timp, părinții și ceilalți participanți au sesizat că ceva nu este în regulă:

”L-a luat în brațe întâi nașa, nu mi-am dat seama inițial că situația e atât de gravă. Copilul a fost lăsat pe o parte, să scoată apa, el mișca, dar era tot mai lent… Nașul de cununie, care și filma, lucrează la SMURD, a lăsat aparatul, l-a pus cu fața în jos, l-a bătut pe spate.

Cazul bebeluşului mort la botez. Bunica, mama mea, care a fost asistentă medicală, a observat că i s-au învinețit buzele, și-a dat seama că este grav, a ieșit imediat afară și a sunat la 112”, a mai relatat drama tatăl.  

”Vom merge în instanță, pentru ca preotul să fie tras la răspundere.  Nu toți preoții practică acest tip de ritual, nu îi bagă pe copii cu totul în apă, mai ales că a mai fost o situație la Iași, acum câțiva ani.

Părintele știa că e născut prematur, pe 16 decembrie, a avut mai multe discuții în acest sens cu soția mea, credem că trebuia să își ia unele măsuri”, și-a mai spus durerea tatăl.

Cuplul se căsătorise anul trecut, iar micuțul era primul copil la familiei.

Imagini de la botezul în urma căruia bebeluşul de şase săptămâni din Suceava a murit. Greşeala preotului, uşor de identificat chiar şi de necunoscători

Cazul bebeluşului mort la botez Arhiepiscopia Sucevei: Preotul care a botezat copilul decedat s-a autosuspendat de la slujire pe parcursul anchetei

Preotul care a oficiat slujba de botez la copilul care a decedat ulterior s-a autosuspendat de la slujire până la finalizarea anchetei demarate în acest caz, a declarat marţi, pentru AGERPRES, protopopul Doru Budeanu de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Budeanu a precizat că miercuri va avea loc o şedinţă la Arhiepiscopie în cadrul căreia vor fi vizionate înregistrările de la ritualul de botez. Totodată, se aşteaptă rezultatul necropsiei, vor fi trase concluzii şi se vor decide măsuri faţă de preotul în cauză.

”El s-a autosuspendat înainte ca noi să luăm aşa o decizie. Mâine (miercuri – n.r.) vom avea şedinţă şi acolo vom discuta şi vom vedea şi înregistrările. O parte din ele le-am văzut deja, dar vrem să vedem integral. (…) Aşteptăm necropsia. Trebuia să fie gata, dar am vorbit cu tatăl copilaşului şi vor mai veni nişte experţi din ţară. Mai durează puţin rezultatul necropsiei”, a spus Budeanu.

Anterior, şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a precizat că preotul este suspendat de la slujire pe parcursul anchetei.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat luni că va analiza şi stabili circumstanţele în care a decedat bebeluşul după slujba botezului, precizând că a luat deja legătura cu preotul paroh şi cu persoanele prezente la ritual.

Sursa citată preciza că, după ce se vor stabili circumstanţele în care s-a petrecut această tragedie, se vor decide şi măsurile necesare.

Un copil în vârstă de o lună şi jumătate a decedat, luni, la spital, după ce a făcut stop cardio-respirator duminică, în urma ritualului de botez ce a avut loc la Biserica „Sfinţii Constantin şi Elena” din Suceava, în timpul căruia ar fi fost complet scufundat în apă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Dan Teodorovici, bebeluşul a fost găsit în stop cardio-respirator de echipajul SMURD care a intervenit la faţa locului, l-a resuscitat şi apoi l-a transportat la spital.