Procesul jurnalistului slovac ucis, Jan Kuciak, începe în 13 ianuarie

Procesul împotriva omului de afaceri slovac Marian Kocner şi a trei complici ai acestuia, acuzaţi de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, va începe la 13 ianuarie anul viitor, a stabilit joi Tribunalul penal special de la Pezinok, lângă Bratislava, în cadrul unei audieri preliminare, transmit Reuters.

19 dec. 2019, 20:08

Procesul împotriva omului de afaceri acuzat de moartea jurnalistului Jan Kuciak va începe la 13 ianuarie.
Tribunalul a decis că sunt suficiente dovezi pentru a începe acţiunea în justiţie împotriva celor patru în legătură cu crima din februarie 2018, care a declanşat proteste masive împotriva corupţiei în Slovacia.

Jan Kuciak şi Martina Kusnirova, amândoi în vârstă de 27 de ani, au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor de la periferia Bratislavei, la 21 februarie 2018, într-o perioadă în care jurnalistul, care lucra pentru portalul Aktuality, realiza o anchetă legată de activităţile lui Marian Kocner, un prosper antreprenor în domeniul investiţiilor financiare şi imobiliare. Dublul asasinat în stil mafiot a declanşat ample manifestaţii împotriva guvernului condus de premierul Robert Fico, care a sfârşit prin a-şi da demisia, şi a deschis calea spre alegerea la preşedinţia slovacă a avocatei liberale şi militantei anticorupţie Zuzana Caputova, în martie.

Potrivit procurorilor, Kocner a fost cel care a comandat acest asasinat

Toţi cei patru acuzaţi – Marian Kocner, Alena Zsuzsova, Tomas Szabo şi Miroslav Marcek – au declarat joi că nu doresc să se declare „vinovaţi” în schimbul unei reduceri a pedepsei, Zsuzsova, care a fost interpreta lui Kocner, adăugând că este nevinovată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi sunt pasibili de închisoare pe viaţă.

Kocner a venit la tribunal cu o vestă antiglonţ şi o cască, iar clădirea instanţei era supravegheată de jandarmi însoţiţi de câini.

Al cincilea suspect, Zoltan A., care ar fi fost intermediar în relaţia cu cei doi executanţi ai crimei, nu a fost prezent joi în instanţă şi ar putea fi audiat ca martor şi judecat separat, după ce a acceptat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care urmează să fie validat de tribunal, potrivit Agerpres.

Marian Kocner, în vârstă de 56 de ani, urmărit separat pentru operaţiuni financiare suspecte şi fraudă fiscală, este cunoscut pentru ostilitatea sa faţă de ziarişti, pe care avea obiceiul să-i insulte şi să-i ameninţe