CAZUL MARKO ATTILA. Şedinţa de plen în care urma să se voteze ARESTAREA, suspendată

Ședința de plen de miercuri a Camerei Deputaților, în care urma să se discute cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR, Marko Attila, a fost suspendată din lipsă de cvorum. La lucrările de miercuri, au fost prezenți 135 de deputați, cvorumul necesar fiind de 197.

08 apr. 2015, 08:50
CAZUL MARKO ATTILA. Şedinţa de plen în care urma să se voteze ARESTAREA, suspendată

Camera Deputaţilor şi-a suspendat, miercuri, din lipsă de cvorum, şedinţa în care era prevăzută discutarea raportului Comisiei juridice privind cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila.

Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a declarat că cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila Gabor va fi votată, în plen, săptămâna viitoare, dacă demisia acestuia, în original, nu ajunge până atunci la Camera Deputaților.

„Noi așteptam, conform angajamentului UDMR, să sosească demisia scrisă, în forma legală, a lui Marko Attila Gabor. În cazul în care nu sosește până la viitorul plen demisia scrisă, în mod evident vom face procedura, care este solicitată de DNA, săptămâna viitoare. Programul obișnuit se mută cu o zi, probabil cel mai târziu joi, la plen, dacă nu avem demisia, votăm cererea DNA”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că ședința de plen de miercuri a fost suspendată pentru că majoritatea parlamentară nu a asigurat cvorumul, aceasta fiind obligația PSD și a celorlalte formațiuni din majoritate, care au peste 60% din parlamentari la Camera Deputaților.

„Din grupul PNL au fost prezenți peste 45 de deputați, în timp ce din majoritate nu au fost nici 20. Evident că a fost o înțelegere tacită la nivelul conducerii PSD și a celorlalte formațiuni din majoritate să nu se lucreze”, a menționat Orban.

Deputaţii urmau să dea un vot cu bile în cazul cererii DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Marko Attila, deoarece cererea de demisie a acestuia nu a fost depusă la Cameră în original.

Săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a amânat votul la cererea de arestare preventivă a lui Marko Attila după ce la Biroul Permanent a fost depusă cererea de demisie a acestuia, dar aceasta nu a putut fi luată în considerare deoarece nu era depusă în original.

Zgonea a spus atunci că se aşteaptă demisia în original a lui Marko Attila, în caz contrar urmând să se dea vot la raportul Comisiei privind cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a trimis săptămâna trecută demisia sa în copie, iar plenul nu a putut să ia act de aceasta deoarece este necesară demisia în original.

În cazul în care demisia în original nu este depusă la Cameră, deputații trebuie să voteze în plen asupra cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului UDMR.

Procurorul general Tiberiu Nițu a transmis ministrului Justiției cererea și referatul cauzei în baza cărora să solicite Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila Gabor, acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu în dosarul ANRP.