Ucraina aplică noi sancţiuni Rusiei după condamnarea pilotului Nadia Savcenko

Ucraina a extins lista de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a include persoane și instituții implicate în detenția pilotului Nadejda Savcenko și a altor cetățeni ucraineni, a anunțat vineri Consiliul de Apărare și Securitate de la Kiev, informează Reuters.

26 mart. 2016, 09:19
Ucraina aplică noi sancţiuni Rusiei după condamnarea pilotului Nadia Savcenko

Kievul a impus deja restricții economice și de altă natură unui număr de peste 400 de cetățeni ruși și companii după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 și revoltei separatiste proruse ce a urmat în estul țării.

Ultimele sancțiuni pe această listă urmează după decizia luată marți de un tribunal rus de a o condamna pe Nadia Savcenko la 22 de ani de închisoare pentru presupusa ei implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși.

„Printre entitățile incluse pe lista de sancțiuni se numără manageri… ai FSB (serviciul de securitate), Comisia de anchetă rusă, procurori, (angajați în) sistemul judiciar, militari și alții”, a declarat Consiliul într-un comunicat online, informează Agerpres.

Consiliul acuză aceste instituții de „răpire, detenție ilegală, tortură, falsificarea cazurilor” contra ucrainenilor deținuți.

Savcenko, care și-a luat concediu de la locul ei de muncă ca pilot militar pentru a lupta ca voluntar cu forțele terestre ucrainene împotriva separatiștilor din estul Ucrainei, a fost capturată de rebelii pro-Moscova în iunie 2014.

Ea a fost predată Rusiei unde a fost acuzată că a transmis armatei ucrainene poziția celor doi jurnaliști ruși uciși de un tir de mortieră, amintește Reuters.

Ea a intrat în mod repetat în greva foamei și afirmă că este victima unui proces politic. Vineri, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia că ascunde deteriorarea sănătății sale și nu lasă medici ucraineni să o examineze.