Cazul tânărului de culoare ucis de poliţie: Proteste în 170 de oraşe din SUA

Întreaga Americă este zguduită de proteste, după o decizie controversată a justiţiei. Instanţa a stabilit să nu-l pună sub acuzare pe poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a doua noapte consecutiv. Manifestaţiile au degenerat în violenţe.

26 nov. 2014, 08:06
Cazul tânărului de culoare ucis de poliţie: Proteste în 170 de oraşe din SUA

Avocatul familiei lui Michael Brown, tânărul de culoare ucis în august în orăşelul Ferguson, din statul american Missouri, a denunţat marţi „un verdict nedrept” al instanţei, care a decis să nu-l pună sub acuzare pe poliţistul alb care l-a împuşcat mortal.

După anunţarea verdictului, atât în orăşelul Ferguson, cât şi în numeroase alte oraşe americane au avut loc incidente violente.

Proteste au avut loc în peste 170 de oraşe americane, printre care New York, Portland şi chiar în capitala Washington D.C. La Ferguson, oraşul unde a fost împuşcat tânărul, sute de manifestanţi s-au strâns în faţa primăriei. Ei au atacat o maşină de poliţie, au răsturnat-o şi i-au dat foc.

În Minneapolis, o maşină a intrat în plin în mulţimea strânsă în centrul oraşului şi a rănit o femeie.

În Saint Louis, sute de oameni au blocat intrarea într-un tribunal. Manifestaţia a degenerat în violenţe, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene. În capitala ţării, Washington D.C., mii de oameni s-au strâns în faţa Casei Albe pentru a protesta. Ei au incendiat drapelul american.

În Los Angeles manifestanţii s-au întins pe jos, precum victimele unor crime. Câteva ore mai târziu, un grup de protestatari a atacat o maşină a poliţiei.

În San Francisco, poliţia a arestat cel puţin 40 de persoane după o încăierare între forţele de ordine şi manifestanţi.

În New York, manifestanţii au blocat traficul în celebra piaţă Times Square, dar şi Bursa. 3.000 de oameni au ieşit în stradă. Un bărbat a fost arestat după ce a aruncat cu vopsea care imită sângele în şeful poliţiei din metropolă.

Între timp, poliţistul care l-a împuşcat pe tânărul de culoare Michael Brown a făcut prima sa declaraţie publică.

În luna august, tânărul a fost împuşcat mortal de un poliţist. Victima nu era înarmată, însă – potrivit autorităţilor – ar fi agresat poliţistul şi ar fi încercat să-l dezarmeze. Moartea tânărului a provocat revolte fără precedent, iar autorităţile au fost nevoite să instaureze stare de asediu in localitate.