Cazul ursului Arthur, ucis de prinţul austriac, anchetat de DNA. Şi Comisia Europeană face cercetări

DNA intră pe fir în cazul uciderii ursului Arthur. Procurorii anticorupție au deschis dosar penal pentru abuz în serviciu. Anchetatorii verifică modul în care se dau derogări pentru împușcare. Și Comisia Europeană face cercetări în acest caz.

11 mai 2021, 11:16
Cazul ursului Arthur, ucis de prinţul austriac, anchetat de DNA. Şi Comisia Europeană face cercetări

Procurorii DNA au declanșat o anchetă în cazul ursului Arthur, împuşcat de prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Anchetatorii verifică modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice într-o arie naturală protejată din Covasna. Dosarul penal a fost deschis in rem.

„Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.
Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală”, a confirmat DNA, pentru HotNews.ro.

Și procurorii din Covasna fac o anchetă în acest caz pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept. Aceasta, în condițiile în care specia este strict protejată, iar vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.

Cazul ursului Arthur a intrat în atenția Comisiei Europene

Cazul ursului Arthur a ajuns şi la Comisia Europeană. Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a anunţat că analizează acuzațiile care vin din partea unor ONG-uri potrivit cărora prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România în cadrul unei partide de vânătoare care a avut loc într-o zonă protejată din Covasna.

Citeşte şi: Răsturnare de situație în cazul ursului ucis. Prințul spune că NU era Arthur

„Serviciile mele cercetează detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent”, a declarat comisiarul pentru mediu în timpul unei audieri la Comitetul pentru mediu al Parlamentului European, răspunzând unei interpelări din partea europarlamentarului român Nicolae Ștefănuță (grupul Renew Europe), scrie Politico.

„Am încredere că autoritățile române investighează acest incident în cele mai mici detalii”, a adăugat comisarul Virginijus Sinkevicius.