Cazurile de Covid 19 cresc de la zi la zi, ar putea reveni restricţiile. Medicul Cristian Oancea: „Masca n-a omorât pe nimeni”

Medicul Cristian Oancea a atras atenţia, luni, la Medika TV, ca toţi cei care au simptome de răceală sau Covid 19 să nu recurgă la antibiotice.  Noul coronavirus are deja trei mutaţii-
Filip Stan
02 oct. 2023, 23:23
Cazurile de Covid 19 cresc de la zi la zi, ar putea reveni restricţiile. Medicul Cristian Oancea:

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, luni seară, la Medika TV, că în România este un nou val de coronavirus cu trei mutaţii, dar a subliniat că în general cazurile de infectări sunt forme uşoare care nu necesită internare în spital. Medicul a sfătuit oamenii care au simptome de răceală să poarte mască.

Medicul Cristian Oancea a atras atenţia, luni, la Medika TV, ca cei care au simptome de răceală să nu recurgă la antibiotice.
Da, avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutaţii selective, trei la număr şi indiferent cums e numesc, toate aceste mutaţii fac un tablou simptomatic uşor, adică e ca şi cum am avea nişte pneumonii virale foarte uşoare. Ceea ce este foarte important de ţinut minte, dacă avem simptome de răceală, de gripă, e posibil să fie şi o subvariantă de omicron, această SARS-CoV-2. De aceea, să nu ne aruncăm prima dată la antibiotice. Este foarte important pentru că vorbim de pneumonii virale şi să încercăm tratamentul simptomatic. Dacă tratamentul simptomatic nu vedem că în mod clinic nu ne simţim bine, abia atunci să apelăm la ajutorul medicului de familie sau la ajutorul specialiştilor”, a declarat Oancea.

Ministerul Sănătății, în alertă! România, pe locul doi în Europa la numărul de cazuri noi de COVID-19. Infectările au explodat în ultimele două săptămâni

Întrebat dacă oamenilor le va fi uşor să îşi dea seama că au COVID-19, Oancea a explicat că este foarte greu acest lucru deoarece mai sunt şi persoane cu diferite alergii în această perioadă, precum şi virusuri de sezon.

E foarte greu de spus acuma, pentru că avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei  cu rinite alergice, putem să avem simptome de la cele uşoare, banale, cu prurit nazal, adică să ne acordă puţin nasul, să avem nişte strănuturi, până la fenomene cât de cât termice, adică cu temperatură. Dar cert este că până în acest moment şi deja de o lună, o lună jumătate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut niciun caz grav care să fie internat pe terapie intensivă, adică locurile păstrate, să spunem, pentru această categorie de pacienţi, nu avem niciun pacient internat, aceea ce ne de speranţă că îl vom depăşi rapid şi cu bine. Plus că mai circulă şi virusuri de sezon la care trebuie să fim atenţi. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntăm. Cert este că dacă suntem răciţi şi avem simptome de această răceală, viroză, de infecţie respiratorie, să nu ne grăbim să ieşim în colectivitate. Sau dacă ieşim să purtăm totuşi o mască, sau să-i ferim pe cei dragi nouă. Deci una- două zile de stat într-un mediu mai, să spunem aşa, termic, controlat, ne-ar face şi bine nouă şi ne ajută să nu diseminăm boala mai departe”, a declarat Cristian Oancea.

Oancea a fost întrebat cum se simte populaţia în relaţia cu această boală, el răspunzând că pe lângă vaccinare acum există şi medicaţie ce poate fi administrată.

Au fost ani grei pentru toată lumea, şi pentru populaţie, şi pentru cadrele medicale. Cert este că acuma, pe lângă vaccinare, adică medicaţia preventivă, avem şi medicaţia curativă pe care putem să o administrăm. Deci avem mai multe instrumente la îndemână. Pe de altă parte, este un gest, să zic aşa, de sănătate publică, atunci cât suntem răciţi, să ne minimalizăm ieşitul în societate, să purtăm o mască trebuie să învăţăm şi noi de la persoane cum ar fi de exemplu, asiaticii, când suferă de infecţii respiratorii, imediat îşi pun mască. Masca n-a omorât pe nimeni, ba chiar, dimpotrivă, ne ajută să ne revenim mai repede şi să-i protejăm pe cei dragi. Într-adevăr, suntem, sătui toată lumea, tot am discutat de SARS-CoV-2, dar trebuie să avem grijă în continuare de persoanele dragi nouă, în special de persoanele cu comorbidităţi din zona oncologică şi hematologică, în special. Aceste zone sunt mai sensibile, dar efectele vaccinării îşi spun cuvântul, depăşim cu simptome foarte uşoare această provocare şi considerăm că nu o să avem cazuri dificile ”, a adăugat Oancea.

Medicul a mai explicat şi că vaccinarea antigripală trebuie făcută sezonier. ”Vaccinarea antigripală şi vaccinarea antipneumococică sunt foarte importante. Vaccinarea antigripală trebuie s-o facem sezonier, la începutul toamnei, bineînţeles la  începutul anotimpului rece şi vaccinarea antipnemococică de la vaccin, la vaccin, depinde, dar se face odată în viaţă. Adică o faci acuma şi eşti protejat deacest pneumococ. Trebuie să specificăm clar că vaccinarea antipneumococică să ne ducem în sfera infecţiilor bacterie ne ce necesită tratament cu antibiotic, pe când vaccinarea antigripală ne duce în zona comonilor virale care necesită tratament simptomatic şi antiviral”, a precizat Cristian Oancea.

Citește și Aproape 15.000 de cazuri COVID-19 în România în ultima săptămână. Jurma: Este o creștere de 32,4%. Vârful va depăși 30.000 de cazuri noi la mijlocul lui octombrie

Întrebat, în final, care este capacitatea spitalului din Timişoara în privinţa cazurilor de COVID-19, Oancea a precizat că 92-93 la sută dintre pacienţii depistaţi cu SARS CoV-2 se tratează în regim ambulator.

”Nu avem probleme în a a oferi, să spunem aşa serviciul pentru SARS-CoV – 2, deoarece 92 -93% din pacienţi sunt trataţi în regim ambulator, vin, primesc reţeta, se duc acasă şi sunt monitorizaţi. Foarte puţini pacienţi rămân internaţi 2-3 zile până depăşesc puseul acut”, a concluzionat Oancea.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
Playtech.ro
Demolarea fără autorizaţie, în 2025. Când răspunzi penal, amenzile sunt de 100.000 de lei
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Se prăbușește McDonald’s. De ce au scăzut vânzările
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață