CC respinge articolul referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională modificarea articolului 12 referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor şi posibilitatea ca minorităţile să înfiinţeze organe proprii de decizie.

16 feb. 2014, 19:28
CC respinge articolul referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor

Potrivit minutei redactate la finalul dezbaterilor din Curtea Constituţională, cu privire la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, judecătorii au stabilit, cu majoritate de voturi, întrucât încalcă limitele revizurii prevute de articolul 152 din Constituţie, că este neconstituţională completarea articolului 3 din Constituţie cu un nou alineat, alineat 3, referitor la posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale, ca subdiviziuni administrative ale regiunilor, potrivit Mediafax.

Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională completarea articolului 12 din Constituţie, cu un nou alineat, 4, referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor.

De asemenea, s-a considerat neconstituţională modificarea articolului 15, alineat 1, referitoare la introducerea sintagmei „cetăţenii români se nasc şi trăiesc liberi”.

În plus, Curtea Constituţională consideră neconstituţională modificarea articolului 21 alineat 4, referitor la eliminarea caracterului facultativ al jurisdicţiilor administrative speciale.