CCR a declarat neconstituţională o prevedere din Statutul poliţistului privind modificarea raporturilor de serviciu

Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a admis marți, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a prevederilor cuprinse într-un articol din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului.

19 apr. 2016, 13:34
CCR a declarat neconstituţională o prevedere din Statutul poliţistului privind modificarea raporturilor de serviciu

Plenul CCR a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 78 alin. (1), care prevede că „procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administrației și Internelor”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sunt neconstituționale. Curtea a constatat că dispozițiile (…) contravin art.73 alin. (3) lit. j) din Constituție, deoarece procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițistului țin de statutul polițistului și trebuie reglementate prin lege organică, respectiv prin Legea nr. 360/ 2002 privind Statutul polițistului„, se precizează într-un comunicat al CCR.

Curtea a mai constatat încălcarea prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, precum și art. 1 alin. (5), întrucât dispozițiile din Statutul polițistului „deleagă reglementarea acestor aspecte esențiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine”.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului București — Secția a II-a contencios administrativ și fiscal.