CCR a amânat pentru 9 aprilie discutarea iniţiativei Fără penali în funcţii publice UPDATE

Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, pentru data de 9 aprilie discutarea iniţiativei legislative a USR de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice.

25 mart. 2019, 22:04
CCR a amânat pentru 9 aprilie discutarea iniţiativei Fără penali în funcţii publice UPDATE

UPDATE Motivul amânării este pentru aprofundarea acestui caz.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

______

Curtea Constituţională va dezbate, marţi, iniţiativa legislativă de revizuire a Constituţiei, care aparţine USR, denumită de partid iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. Astfel, Curtea va verifica dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Legii fundamentale.

Judecătorii CCR vor verifica şi dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături.

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranşă de semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, peste 780.000, îndeplinind astfel condiţiile impuse de lege pentru declanşarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de judeţe.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.