CCR respinge sesizarea depusă de Avocatul Poporului privind constituirea completelor de judecată – surse

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, marţi, asupra sesizării Avocatului Poporului în legătură cu constituirea completelor de judecată.

09 feb. 2021, 09:03
CCR respinge sesizarea depusă de Avocatul Poporului privind constituirea completelor de judecată – surse

UPDATE: CCR a respins, marţi, ca neîntemeiată, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la constituirea completelor de judecată, au precizat surse din instituţie.

CCR discută sesizarea depusă de Avocatul Poporului privind constituirea completelor de judecată, aşa cum reiese din ordinea de zi a şedinţei. Judecătorii constituționali dezbat sesizarea Avocatului Poporului privind prevederile art.19 alin.(3), art. 29 alin.(1), art.31 alin.(1) lit.c) şi ale art.52 alin.(1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, notează Agerpres.

CCR discută sesizarea depusă de Avocatul Poporului privind constituirea completelor de judecată. Argumentele invocate de Renate Weber

Avocatul Poporului a semnalat faptul că dispoziţiile criticate încalcă prevederile Constituţiei, mai exact art. 2l alin.(3), art.73 alin. (3) lit.l ), art. 126 alin. (l) şi alin. (4) şi art. 147 alin. (a).

„Examinând prevederile legale invocate, care stabilesc atribuţia colegiilor de conducere (al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al celorlalte instanţe de judecată) de a reglementa compunerea completelor de judecată, prin raportare la considerentele Deciziilor nr.68512018 şi nr. 41712019 ale Curţii Constituţionale, constatăm că acestea contravin prevederilor art. 2l alin. (3) din Constituţie privind dreptul la un proces echitabil, în componenta sa referitoare la stabilirea prin lege a instanţei judecătoreşti, a art. 73 alin. (3) lit.l) teza a II-a şi art. 126 alin. ( I ) şi alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora ‘organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi”, respectiv ‘Competenţa instanţelor judecătoreşti şi procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege’, iar, ‘Compunerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi regulile de funcţionare a acesteia se stabilesc prin lege organică’, precum şi celor ale art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală privind obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale”, se arată în sesizare.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor, în conflict deschis cu sindicatul angajaţilor Metrorex: „Le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei şi bunăstarea lor şi a „famigliilor” lor”. Reacţia sindicatului

În sesizare, Renate Weber afirmă că actul adoptat este unul administrativ, iar conţinutul acestuia nu poate viza aplicarea şi interpretarea legii de procedură.

„Or, modul de desemnare a membrilor completelor ţine tocmai de aplicarea normelor procedurale. Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate prelua atribuţii jurisdicţionale din chiar sfera de competenţă primară a puterii judecătoreşti”, explică Avocatul Poporului.

Un fost membru CSM critică modul arbitrar de constituire a completelor

Potrivit sursei citate, avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat că Avocatul Poporului solicită CCR să constate că textele din legea de organizare judiciară care permit colegiilor de conducere să stabilească arbitrar componenţa completelor colegiale, iar nu în mod aleatoriu, sunt neconstituţionale.

„În şedinţa de marţi, Curtea Constituţională discută sesizarea Avocatului Poporului din 2019 privind nelegalitatea constituirii completelor de judecată colegiale la ÎCCJ şi la toate celelalte instanţe. Mai exact, pe calea excepţiei de neconstituţionalitate ridicată direct, Avocatul Poporului solicită CCR să constate că textele din legea de organizare judiciară care permit colegiilor de conducere să stabilească arbitrar componenţa completelor colegiale, iar nu în mod aleatoriu, sunt neconstituţionale. În acest dosar, am trimis şi eu în 26.11.2019 un Amicus Curiae în care susţin şi întăresc argumentele Avocatului Poporului în special în ce priveşte neconstituţionalitatea textului de lege care permite ÎCCJ să stabilească completele de judecată fără tragerea la sorţi, sau în orice altă modalitate aleatorie care nu înseamnă aşezarea cu mâna a judecătorilor care le compun”, a scris Toni Neacşu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citeşte şi: CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”


loading...