CCR a respins sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019. Preşedintele poate retrimite legea la Parlament

Publicat: Miercuri, 06 Martie 2019 06:08 // Actualizat: Miercuri, 06 Martie 2019 12:38 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019. Decizia a fost luată de CCR cu largă majoritate de voturi.

UPDATE: Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a vorbit, într-o intervenție telefonică, despre respingerea CCR a sesizării președintelui pe Legea Bugetului pe 2019. "Preşedintele nu este obligat să promulge. Aspectele pe care președintele le-a sesizat, dacă sunt constituționale, nu sunt neapărat și corecte. Să se adreseze Parlamentului cu o cerere de revizuire. Se pare că judecătorii Curții nu au fost de aceeași părere cu președintele", a declarat Augustin Zegrean.


UPDATE: CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pe 2019. În cazul în care va fi promulgat în această lună, alocaţiile ar putea fi majorate de la 1 aprilie 2019, conform unei OUG adoptate de guvern.

Pe 22 februarie, şeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs.

În documentul transmis CCR, preşedintele arată, printre altele, că Legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Klaus Iohannis spune că nu a fost respectată nici atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Potrivit lui Iohannis, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Preşedintele precizează şi că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală, potrivit cărora, "ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Şeful statului susţine, totodată, că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020 - 2022 a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene. 

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
buget buget 2019 CCR Klaus Iohannis
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 mar 16:00
Răspunde | Votează email 0 email
Gogu
Dupa evolutiile actuale in politica europeana/mondiala, dupa influentele nocive, oculte ale unor Papusari mondiali/europeni, se intrevede o actiune de raspuns a societatii. Unii inteleg acest lucru, altii nu indeajuns, dar daca Europarlamentarele ne prind cu pieptul gol, adica tot Papusarii (Globalizarii) vor conduce, reactia de aparare amintita se va constitui in infiintarea/regruparea in Europa de Est (cea experimentata, in mod special) in forte asa-zis nationaliste. Nici nu mai conteaza cum va califica Propaganda aceasta reasezare. Va conta doar Timpul in care se va recurge la solutia aceasta. Alte solutii nu prea mai sunt, deoarece, PPE mai dinainte, S&D si ALDE mai curand, au fost capusate de Papusari prin interfata lor ("Soros'). Cum la noi o varianta viabila (Pro R) s-a tranformat intr-o grupare a Sufrageristilor si MMM gr. 33, nu ramane decat varianta acelui Bloc National care sa cuprinda doar oameni care vor sa faca ceva pentru Romania, intr-o Europa a natiunilor, nu a experimentelor.
06 mar 13:09
Răspunde | Votează email 0 email
bican
CARE TARA SI ANIHILEAZA SERVICIILE SECRETE?
06 mar 12:34
Răspunde | Votează email -1 email
un roman oarecare
Na ba infractorule, ai mai luat una in freza! Oare cand te inveti minte?
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H