CCR a admis sesizarea PNL şi USR cu privire la legea finanţării partidelor politice UPDATE

Publicat: Joi, 21 Iunie 2018 06:09 // Actualizat: Joi, 21 Iunie 2018 14:06 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a României a admis, joi, sesizarea PNL şi USR cu privire la modificarea Legii 334/2006 referitoare la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, au precizat surse CCR pentru Agerpres.

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, joi, sesizarea PNL şi USR cu privire la modificarea Legii 334/2006 referitoare la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Deputaţii PNL şi USR au sesizat pe 15 mai CCR cu privire la acest act normativ.

Semnatarii precizează că legea a fost anterior declarată neconstituţională, iar Parlamentul a reexaminat actul normativ, însă cu încălcarea unei decizii a Curţii Constituţionale din 2017.

Astfel, se arată că opţiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituţională a admis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituţie şi de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului.

Deputaţii PNL şi USR spun că legea a fost adoptată cu încălcarea considerentelor acestei decizii a CCR, fapt care atrage încălcarea articolului 147 alineatul (4) din Constituţie, referitor la efectul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.

Semnatarii sesizării invocă şi încălcarea principiului supremaţiei Constituţiei şi respectării legii.

Aceştia precizează că propunerea legislativă iniţială nu a vizat decât abrogarea alineatului (2) al articolului 59 din Legea 334/2006, pentru motivul că reglementările sale s-ar fi regăsit şi în dispoziţiile art. 50 alin. (4) din aceeaşi lege.

Ei mai spun că expunerea de motive a fost greşită încă de la depunerea proiectului de lege.

"Justificarea extrem de sumară prevăzută în expunerea de motive nu are nicio legătură cu obiectul reglementării, iar abrogarea propusă urma să aducă modificări importante în privinţa beneficiarilor legii, constând în obligarea organizaţiilor minorităţilor naţionale care au obţinut câte un singur mandat să îndeplinească toate îndatoririle legale care revin partidelor politice şi altor organizaţii ale cetăţenilor care au obţinut numere mai mari de mandate. Această necorelare dintre expunerea de motive şi obiectul de reglementare real al propunerii legislative, care subzistă şi în raport cu forma finală a acesteia, fiind neremediată până la data adoptării, reprezintă o gravă încălcare a dispoziţiilor art. 6 şi art. 32 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative", se arată în sesizare.

Semnatarii sesizării invocă şi faptul că abrogarea unui mare număr de alineate care prevedeau separat sancţiunea aplicabilă în anumite situaţii, corelată cu modificarea articolului referitor la sancţiunile contravenţionale în sensul renunţării la trimiterile către alte texte din lege în favoarea reluării în scris a descrierii faptelor respective, încalcă mai multe articole din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

PNL şi USR afirmă că actul normativ încalcă şi principiul calităţii legii, indicând faptul că au fost introduse mai multe texte cu exprimări interpretabile.

"Pentru toate acestea, solicităm Curţii Constituţionale a României să constate că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale este neconstituţională", arată semnatarii sesizării.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai modificarea legii privind finanţarea partidelor politice, reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, după sesizarea formulată de USR, PMP şi PNL. 

loading...
14 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Curtea Constituţională finanţare partide PMP PNL USR
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 iun 10:34
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
SI INTOTDEAUNA CAT MAI DEPARTE;IN ZONE CAT MAI IZOLATE-LA TRECUTU-TI MARE;MARE VIITOR:
21 iun 10:25
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
BUNICII KNAPPSCHAFT CU NEPOATA AU PRELUAT CONDUCEREA TUTUROR TARILOR SI AU FACUT CONTRACTE TUTUROR ANGAJATILOR LA CURATENIE DE O MIE DOUA SUTE DE EURO:
21 iun 10:06
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
EI VOR CU PLACERE SA FIE CURVARI-REPETA SATANISTII OBSEDATI-ANGAJEAZA-TE IN DOMENIU DACA ESTI ATA DE OBSEDATA:
21 iun 09:45
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
A ZIS CA A FOST MAMA PE LA EI SI DORESTE SA FACA ASTA CU PLACERE CA EA ZISESE CA ARE NEVOIE DE MAI MULTE ORE CA-TI TREBUIE TREI MII DE EURO PE PERS IN TOTAL PTR CHELTUIELISI FRAU KNAPP NU A INTELES SI DUP-AIA A RASPUNS MAMA LA TEL CARE ERA TOT ACOLO SI ACUM A ZIS CA VREA SAPTE ORE PE SAPT DESI NORMAL ERA SA-TI DEA OPT ORE PE ZI SAU MACAR PATRU JUMATATE:
21 iun 09:28
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
SI MAI SUNT DOUA DNE LA SCARA CEALALTA INTELEGATOARE DE LB ROMANA-UNA FUMEAZA DOUA PACHETE DE TIGARI PE ZI LA 25 de EURO PE ZI IAR CEALALTA MARIE VB SINGURA:SOTUL SECRETAREI E UN BAIAT SI A VENIT SA O ASISTE CU ALTA COAFURA SI DIFERIT DIN PUNCT DE VEDERE ESTETIC ASTFEL INCAT NU L-A RECUNOSCUT:
21 iun 09:22
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
AM LUCRAT LA GRADINITA CU O DNA DE ETNIE RROMA CA SI SOTUL CARE SE CONSIDERAU REGINA RESPECTIV REGE: UNUL MERGEA IN MASINA CU O VIETATE ALBA LA FATA PUSA IN FORMA ROTUNDA PE FATA SA-I DISPARA PETELE;IAR DNA REGINA A FOST F GRASA DAR A SLABIT EXTREM DE RAPID;DESI CUMPARA ALIMENTE DE CATEVA ORI PE ZI SI ARE F MULTI BANI LA DISPOZITIE:
21 iun 08:54
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
ASISTENTA M-A VAZUT MANCAND SI A ZIS BAGATI-L IN GURA IAR LA PRIMARIE A IESIT O DNA RAZAND LA MINESI A ZIS CA MAINE DIN NOU-AU VENIT DOI DOMNI CU INFATISARE DE DIRECTORI DE SCOLI S-AU BAGAT CU DNA INTR-O CAMERA DESI NU AVEAU TREABA SAU PROGRAM SI NU ERA NIMENI ACOLO LE-A ZIS MULTUMESC PTR POSTUL DE LA PRIMARIE SI DE PROFESOR SI A LECAT RAZAND; GESTICULAND SI FACAND ZGOMOTE SPRE BIROU:FEMEIA INCEARCA SA FACA UN ATFLE DE CRIMA SI PANA ACUM I-A SI REUSIT-ADICA LE FURA PAINEA CEA DE TOATE ZILELE PRIN TRAFIC DE INFLUENTA;PLACERI IN LOCUL CONTRACTELOR DE MUNCA; TEATRU SI ALTE MIZERII:
21 iun 08:35
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
COMUNICAREA E INGRIJIRE-SCHÜTZEN- AM IESIT APROAPE OARBA DE LA OFTALMOLOG-MI-AU PUS NISTE PICATURI SI M-AU INTEPAT CU UN APARAT CARE FACEA NISTE ZGOMOTE CA SI CUM TE-AR IMPUSCA:SI DE ATUNCI VAD MULT MAI RAU-EI ZIC CA E DE LA FUMAT-AU PUS PE UNELE RECLAME LA TIGARI POZA UNEI FENMEI CARE FUMEAZA IAR IN OCHI I SE DUCE UN FUM SI NU MAI VD FUMUL FIIND DE LA TIGARI CONSIDERAT DE PERSOANELE CARE CONTROLEAZA TORTURILE-IAR MESAJUL SCRIS E FUMATUL DUCE LA ORBIRE: IN FILMUL CU LA DEFAITE DE:::::::ACEL OM ALEXANDER ERA CONSIDERAT UN FEL DE MASINA SI LA SFARSIT S-A DESFACUT IN JUMATATE SI DIN EL A IESIT UN FEL DE DAIMON ZBURATOR CARE POVESTEA CA FACE RAU DE NU MAI STIE CATE SECOLE SI VB SI SE COMPORTA EXACT CA UN OM:
21 iun 08:29
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
MA PEDEPSESC NISTE DOMNI CARE SE CRED PROCURORI SI PE MN SI IN ZIUA DE AZI-MA ACUZA DE DIVERSE LUCRURI; CA SI PE MAMA;TATA; FRATELE SI UNCHIUL MEU DE RESTUL RUDELOR PRIN ALIANTA NU STIU SINGUR CE SA ZIC CA SA FAC CEVA SA INCERCAM SA NE SALVAM::::ANTJE ZIC IN DIVERSE LOCURI: ich traue...e un fel de Tristan ........
21 iun 08:05
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
MAMA A FOST LUATA DE UN ASA NUMIT PROCUROR SI PEDEPSITA PTR CA NU VEDE BN CE E IN JURUL EI: PE PUNGILE CU STAFIDE IN CIOCOLATA MARONII S-A INTAMPLAT SA PUNA CA SIGLA DOUA REPTILE UMANE TIP NBROASTE TESTOASE IN JURUL UNEI FEL DE STEME TIP MANA CU DEGETE CAZUTA DE LA BACTERII DE CULOARE ALBASTRA SI CU O SABIE PESTE EA:
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H