CCR: Instanțele nu mai pot pronunța condamnări fără MOTIVAREA integrală

Curtea Constituţională a României a anunţat, miercuri, că nicio persoană nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare. Instanța supremă cere Parlamentului o soluție de urgență după decizia CCR.

07 apr. 2021, 20:59
CCR: Instanțele nu mai pot pronunța condamnări fără MOTIVAREA integrală
CCR: Instanțele nu mai pot pronunța condamnări fără MOTIVAREA integrală

CCR a anunţat că instanţele nu mai pot pronunţa condamnări fără motivarea integrală a sensinţei definitive. Reamintim că actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate și după un an.

CCR: Instanțele nu mai pot pronunța condamnări fără MOTIVAREA integrală

Potrivit Curţii Constituţionale

, redactarea motivării ulterior deciziei de condamnare lipseşte persoana repectivă de „garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil”.

CCR a admis, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale mai multe articole din Codul de procedură penală:

art. 400 alin. (1) – „Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii”;
art. 405 alin. (3) – „(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii”;
art. 406 alin. (1) şi (2) – „(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier”.

„Curtea a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, potrivit Hotnews.

Prin urmare, Curtea Consituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării.

„Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.
Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”, aminteşte Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă.

Actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate și după un an.

ICCJ cere „ferm” o intervenție cât mai rapidă a Parlamentului şi atrage atenția că noua soluție legislativă trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar, în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă.