CCR respinge sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins miercuri sesizarea depusă de USR faţă de revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului.

26 ian. 2022, 12:54
CCR respinge sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului

CCR respinge sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, 8 voturi la , au precizat surse oficiale, citate de G4media.

Florin Cîţu a fost cel care a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului, fiind susţinut de noua coaliţie guvernamentală PSD-PNL-UDMR.

Citeşte şi: Vasile Dîncu: Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina. Activarea rezerviştilor se face în fiecare an, prin rotaţie, este o formă de verificare pe care o facem

CCR respinge sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Ce motive au invocat parlamentarii partidului lui Cioloş

Motivele de neconstituţionalitate invocate de USR sunt încălcarea art. 64 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.

„Norma constituţională (art. 64) face o distincţie clară între calitatea de preşedinte al unei Camere a Parlamentului şi calitatea de membru în Biroul permanent. Această distincţie iese în evidenţă cu putere din faptul că preşedintele unei Camere a Parlamentului este ales pe perioada întregului mandat al Camerei respective, anume 4 ani, în timp ce membrii Biroului permanent sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni. În privinţa calităţii de membru în Biroul permanent al preşedintelui Senatului, această calitate este una subsidiară celei de preşedinte al Senatului. În aceste condiţii, reglementarea care indică posibilitatea revocării membrilor Biroului permanent îi are în vedere pe acei membri care sunt numiţi în această funcţie. Textul constituţional nu îi poate viza pe cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, întrucât ei nu au calitatea de membru în Biroul permanent în mod direct, ci calitatea de preşedinte de Cameră le conferă, de drept, şi calitatea de membru şi preşedinte al Biroului permanent”, se arată în textul sesizării.

USR consideră că, în condiţiile în care propunerea de revocare formulată de grupurile parlamentare PNL, PSD şi UDMR este întemeiată exclusiv pe argumentul existenţei unei noi majorităţi, fără a fi indicat niciun motiv de încălcare a regulamentului sau a Constituţiei, Hotărârea Senatului 131 din 23 noiembrie 2021 este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 64 alin. (2) din Constituţie, prin raportare la concluziile deciziei CCR 467/2016.

Alte motive invocate sunt încălcarea principiului supremaţiei legii şi a principiului constituţional al configuraţiei politice a Camerelor Parlamentului.

Citeşte şi: Gabriela Firea dă de pământ cu Nicuşor Dan pentru că Pasajul Doamna Ghica nu e gata. „S-a încăpățânat să închidă o companie municipală implicată direct în proiect”