Ce a păţit o fată din Drăgăşani după ce a respectat o tradiţie pentru aflarea ursitului. „Vai, fata mamii, ai să te măriţi de trei ori”

O femeie a povestit ce s-a întâmplat după ce a respectat o tradiție pentru a-și afla ursitul și cum a ajuns să fie căsătorită de nu mai puțin de trei ori.

18 dec. 2017, 14:17
Ce a păţit o fată din Drăgăşani după ce a respectat o tradiţie pentru aflarea ursitului. „Vai, fata mamii, ai să te măriţi de trei ori”

„Mă numesc Manole Daria și sunt din Drăgășani. Aici locuiesc acum, împreună cu soțul meu și cu cei doi copii, ambii băieți. Dar m-am născut într-un sat, mai departe de Drăgășani. In satul meu, ca și în cele din jur, exista un obicei. Fetele mari, bune de măritat, trebuiau să ia de la războiul de țesut ultima joardă rămasă între ițele urzelii. Când se termina urzeala și se strica războiul, fetele luau joarda asta și, în aceeași zi, după ce se întuneca, trebuiau să meargă într-un loc mai izolat. Aici, cu joarda în mână, se urcau pe o movilă de pământ și spuneau așa: „Primul nume auzit, acela-ți va fi sortit!”. După aceea, așteptau. Primul bărbat pe al cărui nume îl auzea strigat fiecare fată avea să îi fie ursit.

Când am împlinit optsprezece ani, am făcut și eu așa. Pe când strica bunica mea războiul de țesut, am luat ultima joardă. În fundul curții noastre, lângă o salcie, era o ridicătură de pământ. Seara, după ce s-a întunecat, cu joarda în mână, m-am urcat pe movilă, am rostit cuvintele acelea cu glas tare și am așteptat. Nimic. Se vedea lumină pe la case, dar pe-afară nu era nici țipenie de om. Am mai stat eu ce-am mai stat, când aud cum se deschide o ușă și o femeie strigă:

— Ioane! Aurele! Luciane! Haideți la masă!

Continuarea, pe Libertatea.ro.