Ce a pierdut Crin, noaptea, la Cotroceni

Publicat: Miercuri, 19 Decembrie 2012 13:39 // Actualizat: Miercuri, 19 Decembrie 2012 16:23 // Sursa: RTV.net

Victor Ponta și Traian Băsescu au semnat un document într-o întâlnire la ceas de seară. Misterios și criticat, documentul are consecințe pentru toți cei prezenți la semnare. Documentul a fost solicitat de președinte și a fost un fel de garanție pe care Băsescu și-a luat-o, pentru a nu se trezi suspendat în miezul iernii.

Nu știu cu ce argument i-a convins pe cei trei, căci la discuție au fost și Crin Antonescu și Liviu Dragnea. Dar probabil că argumentul vital a fost cel european. Cred că nimeni nu vroia o desemnare, oricât de legitimă, cu un nou scandal politic care ar fi traversat toate cancelariile occidentale. Cred că asta au înțeles-o și domnii Antonescu și Dragnea care n-au țipat, bănuiesc, în miezul nopții la Cotroceni: Victore, nu semna!

USL a vrut repede la putere și dacă se poate și lin. Iar scopul a fost atins. De acolo,  lucrurile se pot recalibra

Altminteri, președintele nu avea decât de câștigat prin acest document. Unu, și-a luat o garanție, cel puțin în fața Comisiei Europene, care vede în document un acord de coabitare. Victor Ponta îi spune unul de colaborare instituțională. Dacă se întâmplă ceva, președintele îi va măscări în fel și chip pe cei de la USL în fața Europei: oameni care nu știu să-și țină cuvântul, parteneri în care nu poți să ai încredere,... etc.

Doi, președintele agită apele în USL. Pace cu dușmanul! - vor striga radicalii USL. “Învingătorii s-au dus la învins, știți placa....trădare...le-ați auzit în ultimele zile. Cum a putut semna Ponta așa ceva? E clar că e blat cu Băsescu mai demult...”

Adevărul e că Ponta semnat, consultându-se cu Antonescu și Dragnea. Târgul a fost făcut în comun. Că a semnat doar unul din ei, mi se pare mai puțin relevant. Dar sămânța de scandal a fost aruncată...

Reacțiile la document au fost însă dintre cele mai dure din partea radicalilor USL. Cu Antonescu și Dragnea sau fără ei, Victor Ponta e ținta criticilor și multora dintre ei e imposibil de explicat măcar cum se poate discuta cu Băsescu.

De aceea Ponta s-a repliat rapid pe frontul UDMR. Deși ar fi avut nevoie de ei la guvernare din rațiuni atât europene cât și interne, de revizuire a Constituției, a trebuit să facă repede pași înapoi. Încălcând un alt acord semnat și de Crin Antonescu. Nu poți lupta cu proprii parteneri pe două fronturi. De ajuns că a semnat ceva cu Băsescu. Să-i aduci și foștii aliați la guvernare, prea mult.

Retragerea e strategică. Probabil că UDMR a primit promisiuni pentru viitor. Dar s-a și convins de bunele intenții ale premierului. Uniunea ar putea ajunge la guvernare în viitor fie alături de USL, fie alături de PSD. Cu cei din urmă ar putea face o mică majoritate.

Rezultatul e că atât UDMR, cât și Crin Antonescu au de pierdut. Probabil că UDMR va privi cu atenție în viitor dacă trebuie să-l sprijine sau nu pe Crin la președinție. Nu calculați pe scorurile de acum, ci pe cele de peste doi ani. Când USL se va fi erodat sau rupt. Iar atunci candidatul Antonescu va trebui să lupte fie cu un adversar puternic din zona dreptei, fie chiar și cu unul din partea PSD.

Ghici pe cine va alege UDMR, exclus temporar de la guvernare de zona liberală...Cred că e un lucru pe care Crin Antonescu, politician vechi, l-a văzut venind chiar din noaptea aceea la Cotroceni. Dar când va veni decontul, ar trebui să-l facă propriului partid, devenit cea mai radicală și conservatoare formațiune din România.

loading...
13 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 ian 10:03
Răspunde | Votează email 0 email
Polman Constantin
Dle.Stiblea dece lasati blondele sa faca praf o emisiune,pe linga ca vorbesc toate odata,nu cum ne-a invatat cei 7 ani,de nu se mai intelege nimic ,mai spun si bazaconii in fata intregi tari ex:cum sa candideze Ponta la presedentie cind ca prjm ministru are pineea si cutitul mai ales ca in noua constitutie vor fi limitate prerogativele prezidentiale.
30 dec 16:42
Răspunde | Votează email 0 email
dox
domnu striblea ai muscato rau cu Florin Zamfirescu mari servicii faci lui Dan Diaconescu pe sistemul romanesc cine sapa groapa altuia pica in ea.Sper ca au vazut multi prosteala la care sant supusi.
30 dec 11:09
Răspunde | Votează email 0 email
Aron
http://www.youtube.com/watch?v=1tFwJTUF2s4
29 dec 15:58
Răspunde | Votează email 0 email
Maria
Cel mai ratat om de pe pamant,este acest Stirbea,de ce nu vorbeste de maica'sa,care a furat din bani europeni???
28 dec 19:55
Răspunde | Votează email 0 email
bas
esti un ratat d-le Striblea. intelegem ca trebuie sa ducem acasa paine familiei, dar nu avand buzele pline dejectii anale
28 dec 19:10
Răspunde | Votează email 0 email
Tomescu Ionut
nu inteleg de ce il tot invitati in emisuni pe miron cozma , strica enorm audienta , pacat de anumite emisuni bune!
28 dec 10:56
Răspunde | Votează email -1 email
zone
N-am vazut jivina mai ordinara in presa romaneasca decat acest Striblea. Eu is curios, astfel de creaturi au familie, au copii? Cum dumnezeu se privesc in oglinda. Sila.
25 dec 06:47
Răspunde | Votează email 0 email
big
Am urmarit emisiunea cu parte din familia lui M. Diaconu si pe cea cu Zamfirescu! Felicitari!!!!!!!
21 dec 08:27
Răspunde | Votează email 1 email
Sonny
Se vorbeste intruna despre ruperea USL, despre tradare si majoritate cu UDMR. De ce nu se poate sa traim intr-o tara normala si majoritatea actuala sa conduca cel putin 3-4 ani (doar pentru asta a primit mandat din partea populatie)? Sa se faca o reforma adevarata a romaniei. USL poate rezista mult dar pofta de putere si inavutire rapida va distruge si aceasta alianta.
USL a reusit sa aduca linistea in tara si politicienii (prin coabitarea lor din ultimul an)au demonstrat ca toate scandalurile de pe scena politica nu au fost decat niste facaturi ordinare. In lupta lor surda nu au reusit sa vada cum tara a fost acaparata incet incet de straini care ne-au luat petrolul, BCR ul, aurul, molurile au intrat cu bocancii in micii comercianti.
19 dec 22:19
Răspunde | Votează email 0 email
area51rmc
La art. 146 litera e) din Constituia Romaniei scrie asa:
"Curtea Constitutionala are urmatoarele atributii:
e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii; "

Ipotetic, Base are dreptul sa ceara CCR-ului sa solutioneze conflictul dintre presedinte si guvern (autoritati publice, conform structurii constitutionale din Titlul III - Autoritatile publice sunt: parlamentul art. 61-79; presedintele Romaniei art. 80-101; si guvernul art. 102-110)
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H