Ce a promis Viorica Dăncilă la Bruxelles după întâlnirea cu Junker şi Timmermans

Premierul Viorica Dăncilă s-a angajat în întâlnirea cu Juncker şi Timmermans să nu continue reformele controversate în justiţie

04 iun. 2019, 16:21
Ce a promis Viorica Dăncilă la Bruxelles după întâlnirea cu Junker şi Timmermans

Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, au salutat „abordarea europeană” a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, în cadrul întrevederii avute marţi la Bruxelles, a informat Biroul de presă al Executivului.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul întâlnirii, au fost discutate, de asemenea, rezultatele alegerilor europarlamentare.

„Preşedintele Juncker i-a mulţumit premierului Viorica Dăncilă pentru activitatea excelentă de până acum a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, care a închis peste 100 de dosare, dintre care cele mai importante sunt cele privind Poliţia Europeană de Frontieră şi Garda de Coastă, Autoritatea Europeană pentru Muncă, Directiva Copyright şi Directiva Gaz. Preşedintele CE a subliniat că această abordare trebuie să continue, în special în ceea ce priveşte avansarea Cadrului Financiar Multianual şi pregătirea Agendei Strategice 2019-2024”, se arată în comunicat.

Totodată, cei doi lideri ai Comisiei Europene „au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar şi în lupta împotriva corupţiei”.

„Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autorităţile române pentru a găsi soluţii în privinţa aspectelor legate de statul de drept şi pentru a relua progresele în cadrul MCV”, se mai arată în comunicat.Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au salutat angajamentul guvernului român de a nu continua reformele controversate din sistemul judiciar şi de a relua imediat dialogul în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru a realiza progrese în reformele judiciare şi în lupta împotriva corupţiei, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar după întâlnirea de marţi, de la Bruxelles, a premierului Viorica Dăncilă cu cei doi înalţi oficiali europeni.

De asemenea, a precizat purtătorul de cuvânt, ei au reconfirmat că Executivul comunitar este gata să coopereze cu autorităţile române pentru a găsi soluţii la chestiuni care ţin de statul de drept şi pentru fi reluat parcursul de progres în cadrul MCV.

Juncker şi Timmermans au salutat şi „abordarea europeană a premierului Viorica Dăncilă şi sprijinul guvernului român pentru proiectul european, precum şi disponibilitatea de a continua cooperarea strânsă cu Comisia Europeană”.

Potrivit sursei citate, premierul român a discutat cu cei doi înalţi oficiali europeni despre rezultatele alegerilor europene.

„Preşedintele Juncker i-a mulţumit, de asemenea, dnei Viorica Dăncilă, pentru activitatea excelentă a preşedinţiei României a Consiliului UE de până acum, în cadrul căreia au fost finalizate peste 100 de dosare, printre care şi unele importante precum cel referitor la poliţia de frontieră şi garda de coastă la nivel european, Agenţia Europeană a Muncii, Directiva Copyright şi Directiva privind gazele naturale”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

„Preşedintele a subliniat că această activitate trebuie să continue, în special prin realizarea de progrese în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual dar şi pregătirile pentru următoarea Agendă strategică 2019-2024”, a adăugat el.