Ce ACTE sunt necesare pentru eliberarea PAŞAPORTULUI

Cetăţenii români pot călători în străinătate doar cu actului de identitate, în cazul ţărilor membre în Uniunea Europeană, şi în baza paşaportului simplu electronic în ţările din afara spaţiului european. RomaniaTV.net îţi prezintă tot ce trebuie să ştii despre procedura de eliberare a paşaportului.

21 feb. 2014, 07:03
Ce ACTE sunt necesare pentru eliberarea PAŞAPORTULUI

Paşaportul simplu electronic, se eliberează la cerere, în baza Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA PAŞAPORTULUI SIMPLU ELECTRONIC:

Pe lângă cererea de eliberare a paşapoartelor, solicitanţii vor prezenta:

cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original;

dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original;

paşaportul anterior, în original, dacă este cazul.

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice se vor depune personal de către solicitanţi, în ţară, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple în a căror rază de competenţă au domiciliu.

Dacă cetăţenii se află temporar în străinătate, indiferent de scopul vizitei, iar paşaportul expiră, e pierdut sau furat, atunci se vor adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru a solicita obţinerea unui nou paşaport.

La depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială.

TAXELE pentru emiterea paşaportului sunt următoarele:

1. Pentru cererile de eliberare a paşaportului simplu electronic depuse în ţară:
– 270 lei costul paşaportului (se achită la unităţile CEC Bank) şi 32 lei taxa consulară (se achită la unităţile CEC Bank sau la trezorerie).

2. Pentru cererile de eliberare a paşaportului simplu electronic (minori sub 12 ani), cu valabilitate 3 ani depuse în ţară:
– 244 lei costul paşaportului (se achită la unităţile CEC Bank) şi 32 lei taxa consulară (se achită la unităţile CEC Bank sau la trezorerie).

3. Pentru cererile de eliberare a paşaportului simplu temporar depuse în ţară :
– 100 lei costul paşaportului (se achită la unităţile CEC Bank), 32 lei taxa consulară (se achită la unităţile CEC Bank sau la trezorerie) şi 100 lei tariful suplimentar prevăzut de Legea nr. 248/2005 (se achită la unităţile CEC Bank sau la trezorerie).

Paşaportul va fi eliberat solicitanţilor în termen de 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară, şi în maxim 90 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în străinătate.

Documentele necesare pentru eliberarea pasaportului pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani:

– certificatul de nastere al minorului, in original;

– document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, aflate in termen de valabilitate, in original;

– dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, in original;

– procura speciala sau declaratia de acord a celuilalt parinte in original, hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului, ramasa definitiva si irevocabila, hotararea judecatoreasca prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte, ramasa definitiva si irevocabila sau, pentru cererile formulate de parintele supravietuitor sau persoana imputernicita de acesta, actul de deces al celuilalt parinte, in original;

– pasaportul anterior al minorului, daca este cazul.

Documentele necesare pentru eliberarea pasaportului pentru minorii care au implinit varsta de 14 ani:

– cartea de identitate sau, dupa caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate in termen de valabilitate, in original;

– declaratii de acord ale parintilor/parintelui/ reprezentantului legal (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu mai sunt necesare aceste declaratii);

– dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, in original;

– pasaportul anterior al minorului, in original,daca este cazul.

La depunerea documentelor, prezenţa minorului este obligatorie.