Ce acuzaţii îi aduce DNA ex-ministrului Corneliu Dobriţoiu, pus sub urmărire penală

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, pe care îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dobriţoiu a fost audiat, marţi, la DNA, în dosarul caselor pe care MApN le-a vândut unor generali la un preţuri mai mici decât cele ale pieţei imobiliare, fiind informat că împotriva lui s-a declanşat urmărirea penală.

16 apr. 2013, 10:32
Ce acuzaţii îi aduce DNA ex-ministrului Corneliu Dobriţoiu, pus sub urmărire penală

DNA a început urmărirea penală faţă de generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, fost cadru al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în sarcina căruia „s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii”, se arată într-un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar, generalui de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), este urmărit penal pentru „infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”.

„În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui Traian, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor)„, precizează DNA.

Conform legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că „Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare„.

Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală.

CITEŞTE ŞI Declaraţie de interese, cu omisiuni. Dobriţoiu a UITAT de contractele soţiei încheiate cu statul

Alături de Dobriţoiu Corneliu, alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, în condiții nelegale, locuințe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerul Apărării Naţionale se estimează la suma de 1,2 milioane lei. Celor doi învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA.