Ce alimente nu ai voie să consumi când ai probleme cu ficatul

Lista alimentelor interzise pentru bolnavii cu afectiuni ale ficatului incepe cu bauturile alcoolice, grasimile animale incinse, mezeluri, afumaturi, conserve, prajeli, sosuri grase, maruntaie, oua, branzeturi grase si fermentate, leguminoase uscate, dulciuri concentrate, paine alba proaspata si sarata, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolata.

20 iun. 2015, 11:17
Ce alimente nu ai voie să consumi când ai probleme cu ficatul

O detaliere se va face asupra consumului de alcool, care reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale cirozei si hepatitei cronice. Ingerarea zilnica nu trebuie sa depaseasca 12 g de alcool absolut, ceea ce corespunde cu 45 ml de cognac, 180 ml de vin sau 360 ml de bere, potrivit bzi.ro.

Aparitia cirozei si a bolii hepatice este declansata incepand cu 60 g de alcool pe zi pentru barbati si 20 g pe zi pentru femei. Trebuie sa se stie ca din cantitatea totala de alcool ingerata in organism, peste 95% este absorbita in 15-30 de minute, la nivelul tractului digestiv si este dirijata spre ficat. Doar 3-5% din alcool este eliminat prin rinichi si plamani.

La marii consumatori de alcool, ficatul se mareste in volum, dand un prim simptom al cirozei. Dupa patrunderea in ficat, alcoolul se metabolizeaza foarte lent, intr-un proces enzimatic de oxidare. Tot ca urmare a oxidarii unei cantitati mari de alcool in ficat are loc si dereglarea metabolismului glucidic, ceea ce explica procesul de hipoglicemie constatat la alcoolici. De asemenea, alcoolicii cronici devin foarte sensibili la numeroase medicamente, care devin toxice prin blocarea metabolizarii.

La un consum de peste 180 g de alcool zilnic, timp de 10-15 ani, se ajunge, in mod sigur, la hepatopatii cronice si la ciroza hepatica.