Ce alimente să consumăm de Anul Nou ca să ne întărim sistemul imunitar. De ce să ne ferim

Suntem în plin sezon al sărbătorilor, perioada cea mai frumoasă a anului, însă suntem nevoiţi să ne luptăm cu Covid, gripă şi răceala clasică. În această perioadă, mai mult ca oricând, e foarte important să ne întărim imunitatea.

29 dec. 2021, 09:27
Ce alimente să consumăm de Anul Nou ca să ne întărim sistemul imunitar. De ce să ne ferim

Ca să ne creştem imunitatea e necesar să consumăm cât mai puţine alimente procesate şi cât mai multe alimente nutritive. Pe cele care asigură necesarul de vitamina D e bine să le adăugăm ăn alimentaţia noastră. De regulă, de sărbători, facem exces în alimente care ne scad imunitatea, tocmai de aceea e de preferat să le consumăm cu măsură.

Dulciurile, băuturile carbogazoase dulci, alimente bogate în zahăr. Toate acestea nu fac decât să ne facă rău organismului. De asemenea, prea multă sare ar putea să ne dea peste cap sistemul imunitar şi să-l facă mai puţin rezistent în faţa unui virus puternic. Alţi inamici ai sistemului imunitar sunt alcoolul, alimentele de tip fast-food.

Citeşte şi Leguma minune din sezonul rece. Ce spune Mihaela Bilic: „A fost condamnată pe nedrept!”

Ce alimente să consumăm de sărbători

Peşte

Peştele e unul dintre alimentele cele mai preparate în perioada sărbătorilor. La masa de Crăciun sau de Revelion se mînâncă peşte, fie că e somon sau păstrăv sau chiar sardine. Şi măslinele, avocado, toate tipurile de nuci şi seminţe ajută la reglarea proceselor inflamatoare din corp. Sunt bogate în magneziu, zinc, seleniu, fier, vitamina E.

Fructe şi legume

Sunt cele mai importante şi nu ar trebui să le excluden din alimentaţia zilnică. Conţin vitamina C, beta-caroten, vitamine din complexul B, polifenoli, antioxidanţi care se descompun în alimente şi contribuie la dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase. Aceşti compuşi, care se găsesc şi în alte alimente vegetale (ulei de măsline, cereale integrale) ajută bacteriile bune să se dezvolte.

Cereale integrale

Ovăzul, quinoa, orezul brun aduc un plus de magneziu, acid folic, seleniu, fier, iar de toate acestea avem nevoie pentru întărirea sistemului imunitar. Cerealele integrale pot ajuta la reducerea inflamaţiilor, fapt care previne multe boli, inclusiv diabetul de tip 2. Înlocuirea cerealelor rafinate cu acelea integrale duce şi la pierderea unor kilograme în plus.

De asemenea, alimentele cu bacterii bune, cum sunt murăturile, dar şi iaurtul aduc un plus de probiotice. Acestea ajută la prevenirea infecţiilor căilor respiratorii superioare şi reduce perioada de recuperare la persoanele care s-au îmbolnăvit.

Citeşte şi Programul supermarketurilor de Crăciun 2021 şi Anul Nou 2022. Până când sunt deschise magazinele de sărbători