Ce amenzi riscă românii care nu își fac asigurarea PAD. Pentru ce se încheie polița obligatorie

Legislația actuală prevede că proprietarii de locuințe au obligația de a încheia polițe PAD. Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuinței, împotriva dezastrelor naturale.

17 apr. 2024, 11:16
Ce amenzi riscă românii care nu își fac asigurarea PAD. Pentru ce se încheie polița obligatorie

Asigurările obligatorii PAD sunt emise de societatea de asigurare. Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) sau prin intermediul societăţilor de asigurare autorizate de ASF.

Asigurarea PAD se încheie pentru locuinţă, locuinţă socială, locuinţă de serviciu, locuinţă de intervenţie, locuinţă de necesitate, locuinţă de protocol, casă de vacanţă.

În cazul locuinţelor situate în condominii, prin locuinţă se înţelege atât spaţiile aflate în proprietate exclusivă, cât și cota-parte din coproprietatea indiviză asupra spaţiilor și a elementelor de construcţii comune.

Clasificarea locuinţelor

Se consideră locuinţe construcţiile destinate locuirii permanente sau temporare, care sunt alcătuite din una ori mai multe camera de locuit, cu dependinţele, dotările și utilităţile necesare care sunt legate structural, având structura și pereţii din elemente precizate în Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundaţiilor, republicată.

Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt următoarele:

Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic

Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Verificarea proprietăților asigurate obligatoriu se face foarte simplu. Orice primărie din România are acces la baza de date online a PAID unde poate verifica dacă locuințele au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.

Cei care nu au încă o asigurare obligatorie pentru locuințele aflate în proprietate sunt înștiințați de Primărie, de două ori pe an.

”În lege scrie clar că Primăria trebuie să verifice dacă avem sau nu avem poliță PAD și să aplice sancțiuni între 100 și 500 lei celor care nu au locuința asigurată. Este obligația primăriei ca o dată la șase luni să trimită înștiințări persoanelor care au locuință, dar nu au asigurare”, spune Cosmin Tudor, directorul General Adjunct PAID.

Prin urmare, dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință, plătești amendă și suporți integral din buzunarul propriu și cheltuielile pentru refacerea locuinței distruse sau avariate de cutremur, alunecări de teren sau inundații.

Primăria constată contravențiile şi aplică sancțiunile. Din noiembrie anul trecut, amenzile se duc integral la bugetul local.

Cât sunt amenzile pentru românii care nu își fac asigurare

În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.

În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor vor fi încasate integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

Citește și: Anunț important pentru pensionari. Cine sunt vârstnicii ale căror pensii vor trece printr-o a doua recalculare. Șeful Casei de Pensii: ”Există și o noutate”