CE aprobă un ajutor de 270 de milioane de euro pentru închiderea a trei mine de cărbune

Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de aproximativ 270 de milioane de euro pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani. Este vorba despre Petrila, Uricani, Paroşeni.

22 feb. 2012, 12:24
CE aprobă un ajutor de 270 de milioane de euro pentru închiderea a trei mine de cărbune

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităților publice să acorde, în anumite condiții, ajutoare pentru industria cărbunelui, cu scopul de a facilita închiderea minelor de huilă necompetitive, până în decembrie 2018.

Compania Națională a Huilei JSC Petroșani are şapte unități de producție de cărbune, iar România a decis să închidă trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre acestea va fi închisă până la sfârșitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte două până la sfârșitul anului 2017 (Uricani și Paroșeni).

Planul de închidere notificat de România are ca rezultat reducerea progresivă a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de producție, în conformitate cu decizia Consiliului. Declarativ, România s-a angajat să sprijine minerii care urmează să fie concediaţi și să susțină reconversia profesională a acestora.