CE ar putea acţiona România la Curtea Europeană de Justiţie din cauza barierelor la exportul de gaze

Comisia Europeană a trecut la a două etapă a procedurii de infringement împotriva României, ca urmare a faptului că legislaţia naţională pune bariere în calea exportului de gaze româneşti, iar, în lipsa unui răspuns satisfăcător din partea autorităţilor române, în termen de două luni, CE se poate adresa Curţii Europene de Justiţie, potrivit unui comunicat al Executivului European.

10 iul. 2014, 15:22
CE ar putea acţiona România la Curtea Europeană de Justiţie din cauza barierelor la exportul de gaze

„Comisia Europeană cere României să înlăture barierele privind exportul de gaze naturale. Obligând producătorii din România să vândă cu prioritate gazele pe piaţa internă şi instituind obligaţia ca aceste tranzacţii să fie controlate şi aprobate, Comisia consideră că aceste prevederi legislative creează bariere nejustificate în faţa exporturilor şi cere ca acestea să fie înlăturate”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii forului european consideră că, prin crearea barierelor în calea liberei circulaţii a mărfurilor în interiorul pieţei unice, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile din acordul de aderare la Uniunea Europeană.

„Solicitarea Comisiei către România vine sub forma avizului motivat (a doua etapă a procedurii de infringement – n. r.). În absenţa unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia se poate adresa împotriva României la Curtea Europeană de Justiţie”, se mai precizează în comunicat.

Comisia Europeană a declanşat împotriva României, în noiembrie 2012, o procedură de infringement pe tema exporturilor de gaze româneşti.

Executivul european a considerat că România nu respectă normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, potrivit cărora, între statele membre UE, sunt interzise restricţiile cantitative la export, precum şi orice măsuri cu efect echivalent.