Ce-au mai inventat ruşii: Funcţionarii vor da teste psihologice de REZISTENŢĂ la CORUPŢIE

Funcţionarii publici ruşi ar putea fi supuşi unor teste psihologice pentru a se evalua capacitatea lor de a rezista tentaţiei de a se lăsa corupţi, a anunţat miercuri Ministerul rus al Muncii şi Protecţiei Sociale, instituţia care a propus iniţiativa, relatează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

03 dec. 2014, 18:56
Ce-au mai inventat ruşii: Funcţionarii vor da teste psihologice de REZISTENŢĂ la CORUPŢIE

‘Analiza va evidenţia posibila înclinaţie a unui oficial către acte de corupţie’, explică pentru cotidianul Izvestia un responsabil din cadrul acestui minister, el fiind de părere că gradul de acurateţe al testelor va fi de circa 90%. Dacă demersul va fi aprobat, testele obligatorii ar urma să fie incluse într-un program ce va începe la mijlocul anului viitor şi va dura până în 2018 în cadrul reevaluării periodice la care sunt supuşi funcţionarii ruşi o dată la câţiva ani.

Dar un membru al unei organizaţii non-guvernamentale ruseşti ce are ca obiect de activitate combaterea corupţiei apreciază că iniţiativa este bună, dar greu de implementat, mai ales din cauza insuficienţei personalului calificat. ‘Personalul instruit în grabă nu va reuşi niciodată să furnizeze rezultate credibile în conturarea unor asemenea profiluri profesionale, întrucât chiar şi specialiştii care lucrează cu detectoare de minciuni recunosc că unele persoane abile pot păcăli astfel de aparate şi pe operatorii acestora’, subliniază sursa citată.

Citeşte şi Proiect: Jurnaliştii care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat

Tot miercuri, şefa Comisiei parlamentare pentru combaterea corupţiei, Irina Iarovaia, a atras atenţia că lupta împotriva corupţiei ‘este un obiectiv major al guvernului şi o parte integrantă a asigurării securităţii naţionale’.

Executivul de la Moscova a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri de combatere a corupţiei, precum controlul asupra cheltuielilor oficialilor ruşi şi interdicţia ca aceştia să deţină conturi în străinătate.