Ce avea Nicolae Ceauşescu în buzunar în ziua în care a fost executat

Au trecut 32 de ani de la Revoluţia din 1989, momentul în care România a scăpat de dictatură. Dosarul Revoluţiei nu a fost nici acum finalizat, în prezent aflându-se la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care trebuie să excludă mai multe acte și zeci de declarații date de revoluționari. Una dintre mărturiile din dosar este cea a lui Ion Mareş, care în decembrie 1989 era maior la UM 01378 Târgovişte.

24 dec. 2021, 11:03
Ce avea Nicolae Ceauşescu în buzunar în ziua în care a fost executat

Ion Mareş, care în decembrie 1989 era maior la UM 01378 Târgovişte, a povestit într-o declaraţie dată în dosarul Revoluţiei despre fuga soților Ceaușescu, cu un elicopter, de pe acoperișul Comitetului Central, dar şi despre reţinerea lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei lui, Elena.

În 2017, când a fost audiat la Secția Parchetelor Militare, Ion Mareş declara că imediat după ce soții Ceaușescu au fugit cu un elicopter, de pe acoperișul Comitetului Central, a primit ordin „pe linia capacităţii de luptă, de apărare antiaeriană a teritoriului, să combatem toate ţintele care evoluează în spaţiul aerian”.

Citeşte şi: Elena Merișoreanu, dezvăluiri în premieră despre spectacolele susţinute în faţa lui Nicolae Ceauşescu. Regula pe care nu a respectat-o niciodată

”M-am deplasat apoi din punctul de comandă către biroul domnului col. Kemenici Andrei, comandantul UM 01417 şi în acelaşi timp comandantul Garnizoanei Târgovişte. Acesta mi-a spus că are informaţii că Nicolae şi Elena Ceauşescu ar fi fost văzuţi şi alergaţi de populaţie prin Târgovişte, aceştia fiind într-o maşină de miliţie şi că momentan s-ar ascunde în zona Mănăstirii Dealu. S-a hotărât trimiterea unui pluton în zonă pentru a-i căuta, iar eu am propus că în componenţa plutonului respectiv să intre şi militarii de la compania de securitate”, a mai declarat maiorul, citat de bzi.ro.

Ce avea Nicolae Ceauşescu în buzunar în ziua în care a fost executat

„Când am ajuns în cazarmă, am aflat că dl. col. Kemenici se deplasase personal cu un autocamion cu soldaţi şi un Aro în faţa inspectoratului, pentru a-i prelua pe Ceauşeşti, dar eu nu am ştiut acest lucru. Am mers la biroul unde erau ţinuţi soţii Ceauşescu, am pătruns în încăpere cu gândul de a nu-mi spune numele şi m-am adresat lui Nicolae Ceauşescu, spunându-i că sunt trimis pentru a-i asigura protecţie faţă de revoluţionari.

Colonelul Mareș a menționat și că generalul Victor Atanasie Stănculescu i-a spus că răspunde „cu capul de viaţa celor doi”, ulterior trimițând mai multe TAB-uri.

„Au venit mai multe tancuri de la Regimentul 1 Tancuri şi forţe terestre de la Câmpulung Muşcel şi Ploieşti. Am cerut să se spună la televiziune că cei doi au fost reţinuţi de armată şi se află sub pază undeva lângă Târgovişte”, potrivit mărturiei lui Ion Mareș.

Citeşte şi: Adevărul despre moartea Elenei Ceaușescu. Detaliul tulburător care s-a aflat abia acum despre momentul execuției VIDEO

Ion Mareș a mai povestit că a fost martor când i se făcea o percheziţie corporală lui Nicolae Ceauşescu de către colonelul Colţ. În buzunarul interior al hainei dictatorului a fost găsite o agendă şi nişte stilouri.

„Nu cunosc ce s-a întâmplat cu aceste obiecte întrucât m-am retras să raportez domnului Kemenici”, a mai spus Ion Mareș.